Witam, to mój pierwszy post na tym forum, ale siedzę tutaj już od dłuższego czasu.
Mam 13 lat i mam problem ze swoim ciałem. Nie podobam się sobie, a w czasach chude-piękne, nie jest mi łatwo.Moja siostra jest chuda i choć starsza to waży mniej niż ja, jesteśmy tego samego wzrostu. Aż mnie coś ściska kiedy ona bez problemu wchodzi w moje ciuchy komentując, że ja już w nie nie wejdę. Bo nie wchodzę. Mam strasznie grube uda (bo aż 52 cm obwodu) i biodra 90 parę. Czuję się okropnie. nie mam jednak silnej woli, bo kocham słodycze, herbatę słodzę jedna łyżeczkę i ograniczam. Ale kocham suche bułki i jem nawet po kilka pod rząd. Próbuję stosować dietę 100 kcal, ale chodzi mi o zrzucenie tłuszczyku na pupie, biodrach i udach.
Co do ćwiczeń robię 50 brzuszków dziennie i uprawiam jogging. Czasami robię sobie wypady rowerem 20 km. Ale zaraz! Nie podałam ani wagi, ani wzrostu... Więc, przygotujcie sie na powitanie grubasa: 166 cm i 60 kg. Mam czasami takie napady, że się obżeram i przestać nie mogę, często jem i płaczę. Nie potrafię tego zwymiotować. Błagam, nie uważajcie mnie za zrozpaczoną nastolatkę, która chce być chuda jak modelka! Lubię swoje krągłości i w życiu nie chcę zejść poniżej 52 kg, ale chcę się pozbyć tłuszczyku i fałdek. Tyle... Macie może dla mnie jakąś idealną dietę? Błagam, pomocy! Wolałabym taką, dzięki które szybko widać efekty.
Po pierwsze nie jesteś gruba. Po drugie siemka :)
Ja też nie mogłam żyć bez słodyczy, ale skoro chcę schudnąć to robię to dla siebie. Nie uważam tego jako kary. Musisz zmienić sposób nastawienia i opanować te napady jedzenia.
W ŻADNYM RAZIE NIE WYMIOTUJ!!! Po pierwsze nie musisz stosować żadnych drakońskich diet, wystarczy, że ograniczysz słodycze i białe piczywo i w ogóle napoje słodzone, fast food itp. Po drugie wymiotowanie po zjedzeniu czegoś to najgorszy sposób na 'odchudzanie' - bulimia (właśnie to, co chcesz robić) to choroba. Ciężko się z niej wyleczyć. Poza tym przyjemna nie jest (próbowałam, ale się nie dałam).
Zanim coś słodkiego zjesz zastanów się czy chcesz.
Tak samo przed zaczęciem stosowania diety. Zadaj sobie pytanie - chcesz czy nie chcesz?
Trochę się rozpisałam ale rady dałam prosto z serca.
Trzymam kciuki za podjęcie dobrych decyzji
Pozdro
Nattika ma rację, obżeranie się a potem wymiotowanie to najprostsza droga do choroby chyba.... Wiem jak trudno jest zrezygnowac ze slodyczy bo sama z tym walcze i nie jestem nadal zadowolona. Ale dobrze ze nie jestesmy same, razem napewno damy rade zobaczysz Trzymamy kciuki
Pomogła: 24 razy Wiek: 41 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 11828
Wysłany: Pią 04 Lip, 2008 21:25
Minea-ile masz wzrostu dziewczyno?
Minea napisał/a:
. Macie może dla mnie jakąś idealną dietę? Błagam, pomocy! Wolałabym taką, dzięki które szybko widać efekty.
nie mogę Ci nic doradzić ,dopóki nie wiem , co i jak ,a zwłaszcza w tak młodym wieku
odchudzaniem też można sobie zrobic krzywdę ,doprowadzić do anemii ,dlatego trzeba bardzo,bardzo uważać ,a masz 12 lat ,rośniesz ,więc ani szybko chudnąc ,ani żadnej drastycznej diety stosować nie możesz
Twoje BMI wynosi 21.8...czyli masz idealną masę ciała!!!...
Minea napisał/a:
Próbuję stosować dietę 100 kcal, ale chodzi mi o zrzucenie tłuszczyku na pupie, biodrach i udach.
Mam nadzieję, że chodziło ci o dietę 1000 kcal!!!
A jeśli chodzi o tłuszczyk na ww częściach ciała - to normalne w Twoim wieku -w końcu stajesz się kobietą...;)
Jeśli naprawdę Ci to przeszkadza -to raczej proponuję sport niz taka ograniczającą dietą.
Efektem takiego "zabraniania sobie" ulubionych smakołyków są właśnie napady wilczego głodu...Jest to zaburzenie zwane "binge eating"...i może prowadzić do bulimii czy anoreksji...Sama miałam takie napady -jako nastolatka - więc wiem, o co chodzi...a efekt odchudzenie po takiej "diecie" - jest krótkotrwały.....też to przerabiałam!
Więc- zdrowa, zrównoważona dieta - (głodzenie się spowalnia przemianę materii) i sport!! Polecam - i życzę powodzenia!
w takim wieku sport będzie najlepszym rozwiązaniem, szybciutko pozbędziesz się nadwagi a i nowych ciekawych ludzi poznasz. Proponuję taniec :) lub lekkoatletykę, a za rok będziesz gibka i smukła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum