Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: shashua
Wto 10 Kwi, 2012 14:05
Siemano :)
Autor Wiadomość
Dzonias 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 21:31   Siemano :)

Cześć jestem Dawid mam 19 lat 183cm wzrostu , ważyłem 111kg i postanowiłem przejść na dietę . W ciągu 2 lat przybrałem 26 kg masakra . Chce wrócić do tamtej wagi . Zobaczymy czy mi się uda , mam nadzieje ze tak . Lecz długa droga przede mną .

Więc napisz jak wyglądał mój jadłospis przed podjęciem diety :

Zwykły dzień szkolny :
-Śniadanie najczęściej jajecznica (4-5 jajek) lub jakieś parówki ( 3 szt) + 2 kromki chleba jasnego .
-w ciągu dnia jakieś słodycze , drożdżówki
-Obiad jakaś zupa + 2 danie najczęściej jakieś mięso
-Po obiedzie jakieś kanapki itp , czasem wyjazd na jakaś pizze czy tam kebaba
-Kolacja kilka kanapek ( oczywiście około 21 )

Weekend:
Mniej więcej jak wyżej tylko dodając do tego alkohol średnio 8-12 piw na weekend

Tak wyglądało moje wcześniejsze jedzonko :cry:

Teraz wygląda tak :

Zwykły dzień :

-Śniadanie miska z płatkami owsianymi ( 0 chleba )
-W miedzy czasie nic
-Obiad jakaś zupa + 2 danie najczęściej ryba i warzywa z pary ( zawsze robię coś na parze ) + woda
-Kolacji brak

Weekend:
- tak jak wyżej tylko dodam alkohol wodke jesli jest to konieczne ( 18 itp ) Tak to chce ograniczyć do minimum

+ chce teraz zacząć jeszcze robić ćwiczenia brzuszki 2 x dziennie z czasem będę to stopniowo zwiększał ilość i dodawał ćwiczenia .

Jak myślicie uda mi się coś wskórać ? :(

zayka 
Zawzięty dietowicz

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro 23 Lut, 2011 12:49   

Cześć Dawid :)

Uda na pewno, ale w jadłospisie wprowadziłabym kilka zmian :) No i zachęcam do założenia dziennika odchudzania, byśmy mieli z Tobą stały kontakt.

Jakie zmiany mam na myśli:
- śniadanie - owsianka ( na wodzie?) ok, ale dodałabym do niej jakieś ziarna, czy orzechy (po łyżce słonecznika, pestek dyni, z cztery połówki orzechów włoskich i łyżkę otrębów pszennych) , jajecznica (z wcześniejszego menu) to też dobra opcja na śniadanie o ile będzie konsumowana bez chleba, albo jeśli już to z pełnoziarnistym/pumperniklem

- w między czasie bardzo wskazane jest coś zjeść - chociażby jabłko, pół grejpfruta czy garść migdałów

- obiad, w porządku, chociaż uważam, że lepiej nie objadać się aż tak w jednym posiłku i rozsądniej byłoby podzielić go na dwa mniejsze

- koniecznie KOLACJA :walek: chude białko + warzywa np. gotowany kurczak, jajka (1-2) czy ryba (może być wędzona makrela, czy sardynki jeśli lubisz) i do tego potężna micha warzyw (gotowanych, parzonych lub na surowo)

Co do ćwiczeń - brzuszki niestety niewiele teraz pomogą, musisz postawić na umiarkowaną aktywność fizyczną wykonywaną przez dłuższy czas (na początek wystarczy 30 minut) - może to być na przykład energiczny marsz na bieżni (lub w terenie), orbitrek czy rowerek (odsyłam => google => "cardio" )

Dzonias 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Sro 23 Lut, 2011 21:46   

hmm mieszkam w górach i mam możliwość przejść się do domu zajmuje mi to około 20 min pod gore , wydaje mi sie ze to idealnie spasuje do tego co pisałeś . Wcześniej znajomy mnie podwoził teraz zacznę sam chodzić :) Co to takiego ,, dziennik ,, i gdzie to założyć :)

zayka 
Zawzięty dietowicz

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 12:09   

Tak, pasuje idealnie! Strasznie Ci zazdroszczę, że mieszkasz w górach :)

"dziennik odchudzania" to taki projekt na tym forum, gdzie każdy z użytkowników w dziale "Ludzie listy piszą... Napisz swój Blog" może założyć swój własny temat dotyczący jego zmagań z dietą - możesz tam wpisywać codzienny jadłospis, swoją codzienną aktywność fizyczną, pomiary, pisać o efektach twoich wysiłków i oczywiście, o postępach!

Dlatego zachęcam :strong:

sabina 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 18:31   

Dzonias, witaj na forum :wave:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi