Witam wszystkich. Na wstepie chcialbym zaznaczyc ze nie znam sie na dietach itp. sprawach. Mam 21 lat i chcialbym zmienic cos w swojej diecie zeby wrocic do dawnej wagi. Waze teraz 82 kilogramy, a chcialbym wrocic do okolo 76 kilogramow. Jestem studentem wiec nie moge pozwolic sobie na jakies rygorystyczne diety. Staram sie odzywiac zdrowo, najczesciej moj jadlospis to - sniadanie- duzy jogurt i platki, w ramach przekaski- wafel ryzowy lub batonik zbozowy, obiad- ryz, kurczak i sos. Przyznaje ze aby nabrac energii do nauki czasami potrzebuje czekolady albo batona i mam slabosc do chipsow. Od niedawna staram sie robic okolo 100 brzuszkow dziennie, raz w tygodniu biegam i raz w tygodniu zajecia sportowe 1,5 godziny. Troche dlugi ten opis ale naprawde chcialbym wrocic po zimie do dawnej wagi i zmienic jeszcze cos w diecie, bo jeszcze niedawno odzywialem sie jak kazdy student- pizza, kebab, itd. Licze na pomoc
Pomogła: 1 raz Wiek: 31 Dołączyła: 03 Lis 2007 Posty: 3385 Skąd: woj. dolnośląskie
Wysłany: Pią 07 Mar, 2008 22:29
Witaj Camel :-D Dobrze trafiłeś Tu bardzo się wspieramy , i wtedy jest łatwiej wytrwać w diecie. Z tego co piszesz masz niedurzo do zrzucenia . Moim zdaniem ważne abyś jadł około 4 - 5 posiłków dziennie , raczej unikał smazonych potraw , posiłki urozmaicał warzywami i owocami . Piszerz że masz ruch , oby jak najwięcej , siłownia , moze basen ? Pisz jak Ci idzie , będe trzymac
Pomogła: 16 razy Wiek: 38 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 7090
Wysłany: Sob 08 Mar, 2008 09:42
witaj camel
z tego co piszesz,masz zrobiony dobry początek ,nie ma się do czego przyczepić :-D
wystarczy wprowadzić kilka pewnych zmian w które,jeżeli bedziesz stosował ,waga powinna spadać,bez żadnej drastycznej diety
radziła bym ci taki standard,którego wszystkie staramy się przestrzegać:
jeżeli pieczywo,to 2 kromeczki ale ciemny ,pełnoziarnisty,albo typu Wasa
chude mięsko,gotowane,grillowane
chudy nabiał,jeżeli jogurty,to bez cukru
żadnych gazowanych napojów,mineralka do 2 l dziennie, i soki warzywne albo wyciskane z owoców
soli minimum,(zatrzymuje wodę) cukru najlepiej wcale
sałatki,surówki,owoce
jeżeli węglowodany ,to ryż brązowy,makaron też,bo zdrowsze i w małych ilościach
i nie jeść po 18
to takie podstawowe zasady,myślę ,że jeżeli choć niektóre zastosujesz,nie będziesz miał klopotów z chudnięciem
a ile masz wzrostu?
zapraszam też do pisania na forum,bo kazde wsparcie się liczy,i w razie kłopotów pomożemy ci bardzo chętnie,mamy też specjalny dział dla panów"zrzuć piwny brzuszek,czyli facet na diecie"
pozdrawiam i zapraszam
Dzieki za rady... licze na nastepne o ile ktos bedzie mial cos do dodania :) Mam 176 cm wzrostu i mimo ze wskaznik BMI wskazuje przy 77 kilogramach nadwage to jest to przy mojej budowie ciala optymalna waga. Silownia owszem... ale wole raczej bieganie, rower i sporty zespolowe. W dziale dla panow "zrzuć piwny brzuszek,czyli facet na diecie" na razie nie bede sie udzielal... nie lubie byc pierwszy A poza tym... nadal cierpie z powodu braku piwa!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum