Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Mamuski nie mają łatwo...ale SIĘ NIE PODDAJĄ !!
Autor Wiadomość
wiccia 
Nieśmiałek

Wysłany: Nie 20 Lip, 2008 16:56   Mamuski nie mają łatwo...ale SIĘ NIE PODDAJĄ !!

Witam...

Przed ciążą ważyłam 60kg(przy wzroście 168cm) czyli ok!
Po 9 m-cach – po porodzie, waga pokazała 82kg!!!- ponoć „nadbagaż” do 30kg u świeżo – upieczonej mamuśki to normalka...ale i tak specjalnie mi to samopoczucia nie poprawiło... :-/

Postanowiłam karmić piersią -ponoć to taki świetny sposób na utarte”oponki”..(znaczy – nie był to główny powód ;)..ale w moim przypadku NIC =0 nie ruszyło – przez 5 m-cy... :cry: !!!-czyli, aż junior zaczął być dokarmiany „ze słoiczka”...Jadłam normalnie – tj. wg zasad racjonalnego żywienia – żadnego obżerania się słodyczami...a tu ciągle 8-dysi!!! - i ani drgnie -załamka!! :cry: ..i ciągle ciążowe ciuchy -zaparłam się ze nie kupie sobie ubrań w rozmiarze 46-48? -bo i tak mi niedługo nie będą potrzebne!

Znajoma położna oświeciła mnie -ze u niektórych mamusiek karmiących tak jest – po prostu karmienie hamuje spadek wagi...i rzeczywiście...po tych 5 miesiącach coś się zaczęło ruszać -w dół!!..wreszcie!!

Małego karmiłam do 16 mies....i do tego czasu moja waga spadła do 70 kg...tzn...na początku -gdzieś w ciągu 3-4 miesięcy tak ładnie spadła (12 kg) no i stanęła!...ale 70 – to już nie 82! ;)..

No i zostało te 10 kg...nad którymi już trzeba trochę popracować!...

No i wygląda to mniej więcej tak: :chef:

Dziennie ok 1200- 1500 kcal -tak szacuje, tylko początkowo zapisywałam -potem sobie dałam spokój...

W ciągu dnia: 5 posiłków...-ostatni do 18.30..i żadnego (no..prawie żadnego ;)podjadanie!

Napoje: niegazowana woda mineralna (2l), ew. kawa ze słodzikiem( jedna, góra dwie)...

Pieczywo: tylko ciemne (graham, pełnoziarniste)

Mięso/ryby – najczęściej duszone, pieczone, czasem smażone- ale tylko w mące, bez panierki (jak się gotuje dla całej rodziny to czasem ciężko sobie jeszcze osobno gotować ;)..czyli jak wyszło

I proporcje – rano węglowodany z białkiem (chleb z twarożkiem) , na kolacje białko z węglowodanami (twarożek z kromka-lub pól kromki chleba)...

No i dużo warzyw!..sałaty..czy na parze do obiadu...- pól na pól z ziemniakami...

No a ogólnie to specjalnie z niczego nie zrezygnowałam – tylko trzeba pilnować ilości – kostka czekolady – a nie pól tabliczki!

No i tak daje rady ;-) ...aaaa- no i nie zapominam o ruchu – CODZIENNIE (oprócz spacerków z malutkim) półgodzinny intensywny spacer!...ewentualnie 15min na stepperku -jak pogoda nie dopisuje..

No i jeszcze moja słodka tajemnica :icecream: ...co 3-5 dni mam dzień „luźny”..tj pozwalam sobie „zgrzeszyć” : ciasto, .trochę więcej czekolady ;) , pizze, chinczyk na wynos, grill !- to co raczej niewskazane podczas odchudzania ( kalorii wtedy nie liczę!)-i nie mam wyrzutów sumienia! -oczywiście nie obżeram się do bólu żołądka!...pozwala to na „podkręcenie” przemiany materii!...i zapobiega efektowi jojo!

No i tak zrzucam moje ostatnie pociążowe kilosy!...za niecały miesiąc mały ma 2 latka – a ja jeszcze 3 kg do stracenia...duże szanse ze na urodzinki wcisnę się w dawne ciuchy ;)))

Dlatego trzymam kciuki za wszystkie mamuśki na tym forum!!!- wiem, ze nie jest łatwo!!! - ale czasem nawet jak sprawa wygląda beznadziejnie...pomyślcie, warto trochę o siebie powalczyć!!! - o swoje samopoczucie i pewność siebie! Nie ma nic niemożliwego!...tylko trzeba trochę czasu – cudów nie ma!!!..

gosiulek 
Nieśmiałek

Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 21:22   

Gratuluje,ja przed ciążą ważyłam 48 kg, w ciąży przytyłam 20 kg :yikes: Po ciąży zgubiłam12 kg i pomyślałam że reszta sama spadnie a zamiast tego przytyłam znowu 7 kg i teraz postanowiłam schudnąć żeby wyglądać jak kiedyś :-D mam nadzieje że się uda :dumbells:

Olenka 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Pon 28 Lip, 2008 11:58   

Gratuluję wiccia :-) :clap2: :clap2: :clap2:
Problem nadmiernych kilogramów po ciąży nie jest mi również obcy. Byłam w ciąży dwa razy. W pierwszej przytyłam 14 kg (podobno mieści się to w jakichś normach) w drugiej jednak przybyło mnie 30 kg i ważyłam w sumie 90. Ale nie ma rzeczy niemożliwych.................. potrzeba jest jednak sporo uporu i wyrzeczń. Po ciąży mocno spowalnia nasz metabolizm. Jeśli do tego nałożą się jeszcze brak czasu na przygotowywanie posiłków bo opieka nad dziećmi pochłania całą naszą uwagę i jemy co popadnie i o dziwnych porach, w późniejszym okresie zjadanie resztek za dzieci (bo szkoda wyrzucić tyle jedzenia).............. na efekty długo czekać nie trzeba. Dlatego młoda mama musi włożyć dwa razy więcej wysiłku w odchudzanie swojego ciała. Ja ponowny raz zaczynam moją przygodę z dietą (miałam ich już kilka) i jestem pełna nadzieji, że ta przygoda i jej efekty pozostaną na dłużej :-)
Jedynie co ci mogę podpowiedzieć widząc, że osiągnęłaś już swój cel - nadal kontroluj to co jesz. Niech dieta nie kończy się na osiągniętym celu. Tak łatwo jest sobie znów odpuścić i ponownie przytyć.

Odpowiedz do tematu