Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
zdrowe odrzywianie to klucz do sukcesu
Autor Wiadomość
wera12 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Czw 25 Lis, 2010 12:11   

To fakt, żeby zjeść coś na prawdę zdrowego to chyba trzeba to samemu wychodować... ;/ Staram się jeść zdrowe rzeczy, ale i tak uzupełniam dietę o witaminy i suplementy, bo większość produktów to sama chemia :/

DNW 
Nieśmiałek

Wysłany: Czw 25 Lis, 2010 22:03   

- co do żywności modyfikowanej genetycznie - nie ma żadnych badań naukowych, które sugerują czy twierdzą, że wprowadzenie zmian w genotypie roślin jadalnych jest w jakikolwiek sposób szkodliwe dla zdrowie ludzkiego.
- jeśli chodzi o żywienie dzieci/niemowląt... sklepowe zupki słoiczkowe dla niemowląt na pewno mają mniej azotanów niż zupa przygotowana z warzyw zakupionych w pierwszym lepszym sklepie lub na targu. Dodatkowo mamy pewność, że w każdym słoiczku jest taka sama zawartość witamin, składników mineralnych i makroskładników. Zakazane jest stosowanie do tych produktów wszelkich polepszaczy smaku, sztucznych barwników i substancji konserwujących. Te produkty podlegaj naprawdę dużej kontroli i nie zaszkodzą maleństwu.
- jeśli chodzi o te suplementy - akurat z tym trzeba uważać w "tych czasach", ponieważ wiele produktów dostępnych na rynku jest wzbogacana w witaminy i składniki mineralne. (apropos poprzedniczki nie wiem co ma chemia do witamin :p tzw. chemia jest po to by przedłużyć trwałość produktów, zapobiec zmianie kolorów w wyniku przetwarzania i przechowywania, ochronić przed szkodnikami itp... nie ma to żadnego wpływu na witaminy :) )
- mleko krowie - najlepsze źródło wapnia, wit. D, łatwoprzyswajalnego białka... i wiele by wymieniać. w pewnym momencie powstała wielka nagonka na ten produkt. Nie wiem skąd to się wzięło? ... przeciwwsakzaniem do picia mleka jest głównie nietolerancja białka mleka krowiego i jeszcze kilka chorób metabolicznych. zdrowy człowiek powinien pić mleko i jeść jego przetwory!!! jeśli ktoś ma problemy z cholesterolem, triglicerydyami itp. powinien mleko pełnotłuste zastępować odtłuszczonym... i tyle.
- "np w lutym lepiej kupić pomidora pochodzenia hiszpańskiego niż polskiego, bo kto w naszym klimacie "wyprodukuje" wartościowego pomidora w środku zimy. "
u nas w środku zimy pomidora hoduje się w szklarniach itp... może jest on uboższy w witaminy (w wyniku mniejszej dostępności światła słonecznego), ale nie znaczy to, że ma on więcej "chemii". przeciwnie... pomidor importowany, aby przetrzymać transport itp jest zdecydowanie bardziej "konserwowany"

michas234 
Nieśmiałek

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 12:25   

Po części to prawda zgodzę się, ale co do tych zupek dla dzieci nie mam przekonania wole ugotować sam. Tak na prawdę jemy okropny syf i to się odbije już niebawem ale co zrobimy jedynie możemy to w jakimś stopniu załagodzić no chyba, że producenci zmądrzeją i nie będą modyfikować żarła i wgl!!!

wera12 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 09:51   

Zgadzam się. Jeśli chodzi o te wszystkie zupki dla dzieci, to w ogóle im nie ufam. Mój bratanek w ogóle nie chciał ich jeść i wcale mu się nie dziwię,bo smakują okropnie. Jeśli już jesteśmy zmuszani jeść te wszystkie chemikalia to chociaż bądźmy świadomi tego co jemy i zwracajmy większą uwagę na naszą dietę

michas234 
Nieśmiałek

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 16:37   

:) Wiesz świadomi myślę, że są prawie wszyscy ale trzeba zadać sobie pytanie jak się pozbyć tego świństwa z jedzenia chyba się nie da i jest coraz gorzej;(

wera12 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 10:16   

No tak na prawdę raczej to nie możliwe, bo pewnie szybciej zagłodzilibyśmy się na śmierć... Dlatego uważam,że powinniśmy w jakiś sposób "rekompensować" to organizmowi, żeby chociaż zachować dobrą formę. Jeśli jest taka możliwość to spacery gdzieś poza centrum handlowym :P , witaminy, suplementy, ćwiczenia...

zdrowymarcin 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 22:31   

A co powiecie o własnej hodowli kiełków?

Założyłem w tym dziale temat o pokarmach życie, może przyłączycie sie do dyskusji?

ODCHUDZANIE BLOG

sasanka 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 15:18   

Zdrowe odżywianie na diecie bezglutenowej nie jest łatwe, trudno o unikalność i urozmaicenie diety. Wielu producentów jakoś sobie z tym radzi, serie produktów bezglutenowych uruchomiło Profi, wyczaiłam to na ich profilu na FB.

perissa 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 12:48   

zaciekawił mnie bardzo temat "odrzywiania", czy nie można go edytować i zmienić na "odżywianie"?;) ja nie jestem jakimś ortograficznym guru, ale wygląda to mega dziwacznie...;)a co do samego zdrowego odżywiania, to zupełnie się zgadzam, że wystarczą różnorodne, po prostu zdrowo przyrządzone potrawy zamiast dziwacznych monotonnych diet...

Odpowiedz do tematu