To fakt, żeby zjeść coś na prawdę zdrowego to chyba trzeba to samemu wychodować... ;/ Staram się jeść zdrowe rzeczy, ale i tak uzupełniam dietę o witaminy i suplementy, bo większość produktów to sama chemia :/
- co do żywności modyfikowanej genetycznie - nie ma żadnych badań naukowych, które sugerują czy twierdzą, że wprowadzenie zmian w genotypie roślin jadalnych jest w jakikolwiek sposób szkodliwe dla zdrowie ludzkiego.
- jeśli chodzi o żywienie dzieci/niemowląt... sklepowe zupki słoiczkowe dla niemowląt na pewno mają mniej azotanów niż zupa przygotowana z warzyw zakupionych w pierwszym lepszym sklepie lub na targu. Dodatkowo mamy pewność, że w każdym słoiczku jest taka sama zawartość witamin, składników mineralnych i makroskładników. Zakazane jest stosowanie do tych produktów wszelkich polepszaczy smaku, sztucznych barwników i substancji konserwujących. Te produkty podlegaj naprawdę dużej kontroli i nie zaszkodzą maleństwu.
- jeśli chodzi o te suplementy - akurat z tym trzeba uważać w "tych czasach", ponieważ wiele produktów dostępnych na rynku jest wzbogacana w witaminy i składniki mineralne. (apropos poprzedniczki nie wiem co ma chemia do witamin :p tzw. chemia jest po to by przedłużyć trwałość produktów, zapobiec zmianie kolorów w wyniku przetwarzania i przechowywania, ochronić przed szkodnikami itp... nie ma to żadnego wpływu na witaminy :) )
- mleko krowie - najlepsze źródło wapnia, wit. D, łatwoprzyswajalnego białka... i wiele by wymieniać. w pewnym momencie powstała wielka nagonka na ten produkt. Nie wiem skąd to się wzięło? ... przeciwwsakzaniem do picia mleka jest głównie nietolerancja białka mleka krowiego i jeszcze kilka chorób metabolicznych. zdrowy człowiek powinien pić mleko i jeść jego przetwory!!! jeśli ktoś ma problemy z cholesterolem, triglicerydyami itp. powinien mleko pełnotłuste zastępować odtłuszczonym... i tyle.
- "np w lutym lepiej kupić pomidora pochodzenia hiszpańskiego niż polskiego, bo kto w naszym klimacie "wyprodukuje" wartościowego pomidora w środku zimy. "
u nas w środku zimy pomidora hoduje się w szklarniach itp... może jest on uboższy w witaminy (w wyniku mniejszej dostępności światła słonecznego), ale nie znaczy to, że ma on więcej "chemii". przeciwnie... pomidor importowany, aby przetrzymać transport itp jest zdecydowanie bardziej "konserwowany"
Po części to prawda zgodzę się, ale co do tych zupek dla dzieci nie mam przekonania wole ugotować sam. Tak na prawdę jemy okropny syf i to się odbije już niebawem ale co zrobimy jedynie możemy to w jakimś stopniu załagodzić no chyba, że producenci zmądrzeją i nie będą modyfikować żarła i wgl!!!
Zgadzam się. Jeśli chodzi o te wszystkie zupki dla dzieci, to w ogóle im nie ufam. Mój bratanek w ogóle nie chciał ich jeść i wcale mu się nie dziwię,bo smakują okropnie. Jeśli już jesteśmy zmuszani jeść te wszystkie chemikalia to chociaż bądźmy świadomi tego co jemy i zwracajmy większą uwagę na naszą dietę
:) Wiesz świadomi myślę, że są prawie wszyscy ale trzeba zadać sobie pytanie jak się pozbyć tego świństwa z jedzenia chyba się nie da i jest coraz gorzej;(
No tak na prawdę raczej to nie możliwe, bo pewnie szybciej zagłodzilibyśmy się na śmierć... Dlatego uważam,że powinniśmy w jakiś sposób "rekompensować" to organizmowi, żeby chociaż zachować dobrą formę. Jeśli jest taka możliwość to spacery gdzieś poza centrum handlowym :P , witaminy, suplementy, ćwiczenia...
Zdrowe odżywianie na diecie bezglutenowej nie jest łatwe, trudno o unikalność i urozmaicenie diety. Wielu producentów jakoś sobie z tym radzi, serie produktów bezglutenowych uruchomiło Profi, wyczaiłam to na ich profilu na FB.
zaciekawił mnie bardzo temat "odrzywiania", czy nie można go edytować i zmienić na "odżywianie"?;) ja nie jestem jakimś ortograficznym guru, ale wygląda to mega dziwacznie...;)a co do samego zdrowego odżywiania, to zupełnie się zgadzam, że wystarczą różnorodne, po prostu zdrowo przyrządzone potrawy zamiast dziwacznych monotonnych diet...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum