Pomogła: 3 razy Wiek: 26 Dołączyła: 13 Mar 2007 Posty: 3375 Skąd: łódzkie
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 19:28
Słyszałam o tym, ale jakos sie chyba bym bała. No nie wiem. A właściwie jak to sie robi To pewnie nic przyjemnego
Ale jak mnie ktoś przekonałby że warto, to bym sie pewnie zastanowiła..
Płukanie jelita grubego, nazywane też hydrokolonoterapią, to głębokie płukanie jelita grubego za pomocą wody bez użycia leków. Jest to kontrowersyjna metoda medycyny alternatywnej, nie mająca podstaw naukowych i nie uznawana za metodę leczniczą przez medycynę akademicką. Można ten prosty zabieg porównać do doodbytniczego wlewu czyszczącego stosowanego z powodu zaawansowanego zaparcia lub popularnej już od średniowiecza lewatywy.
Argumentacja osób praktykujących medycynę niekonwencjonalną
Wg osób z kręgu medycyny alternatywnej jest to bezpieczna i skuteczna metoda usuwania bezwartościowych, stwardniałych resztek pokarmowych, nagromadzonych w świetle okrężnicy, zwanych kamieniami kałowymi. Poprzez wprowadzenie przefiltrowanej i podgrzanej wody podawanej pod odpowiednim ciśnieniem do jelita grubego, kamienie kałowe zostają odklejone od ścian jelita i wydalone z wodą wraz z ruchami perystaltycznymi (robaczkowymi) okrężnicy. Proces ten jest powtarzany kilkakrotnie w czasie jednego zabiegu, trwającego około 45 minut. Oczyszczanie jelita grubego z zalegających mas kałowych wzmacnia mięśnie okrężnicy i poprawia jej ruchy perystaltyczne. Zabieg ten pomaga przywrócić wewnętrzną równowagę całego organizmu oraz poprawia zdecydowanie samopoczucie. Jelito grube pełni m. in. rolę "kanału ściekowego" naszego ustroju. Jest to narząd, przez który organizm wydala bezwartościowe, niestrawione resztki pokarmowe.
Około czterdziestego roku życia jelito grube może być do tego stopnia przepełnione zalegającymi resztkami pokarmowymi, że uciska i przemieszcza inne narządy, utrudniając pracę jelit, wątroby, trzustki, nerek, płuc. U osoby dorosłej może znajdować się od kilku do nawet kilkunastu kilogramów mas kałowych, które zalegają ze szkodą dla organizmu. W zgromadzonych w jelicie grubym masach kałowych zachodzą procesy gnicia i fermentacji. Toksyczne produkty tych procesów wywołują zjawisko samozatruwania (autotoksykacji) organizmu. Samozatrucie wywiera szkodliwy wpływ na wszystkie narządy i komórki organizmu. Pod wpływem działania toksyn na układ nerwowy możemy czuć się rozdrażnieni i przygnębieni. Toksyny osłabiają pracę serca. Samozatrucie powoduje wzdęcia jelit, cuchnący oddech i zmiany skórne. Jest przyczyną większości chorób przewlekłych włącznie z nowotworami. Uwolnienie jelita grubego z zalegających, stwardniałych resztek pokarmowych przywraca prawidłową funkcję przewodu pokarmowego i ma pozytywny wpływ na organizm.
Krytyka metody płukania
1. brak podstaw do stosowania
2. kamienie kałowe powstają u starych, wyniszczonych, leżących chorych, nie występują u osób w średnim wieku bez poważnej choroby
3. wykorzystywanie osób z dolegliwościami nerwicowymi i psychosomatycznymi
4. efekt placebo
5. jeśli zabieg "całkowicie usuwa zalegające kilka kilkanaście kg kamieni kałowych", należałoby się spodziewać takiego spadku masy ciała
6. nie ma zjawiska przylepiania się mas kałowych do ściany jelita, masy te zalegają w atonicznym jelicie grubym, lub jelito jest na nich obkurczone
7. żadne z postulowanych toksycznych działań nie zostało naukowo udowodnione i ma na celu dodatkowe wzbudzenie strachu o własne zdrowie i lepsze zmodyfikowanie efektu placebo
8. podobny efekt można uzyskać stosując metodę znaną już średniowiecznej medycynie i praktycznie bezpłatną, czyli lewatywę
9. nie przedstawiono przyczyny/mechanizmu autotoksykacji, jeśli jest to zjawisko powszechne, należałoby się go także spodziewać u zwierząt
10. stosowanie pseudonaukowego sztafażu w celu komercyjnym, wykorzystując zatroskanie o własne zdrowie i dolegliwości, które zauważa w mniejszym lub większym stopniu każdy w 5. dziesiątku życia
Pomogła: 1 raz Wiek: 25 Dołączyła: 02 Sty 2008 Posty: 296 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 08:22
Heh, ja jestem zdecydowanie przeciwna temu plukaniu jelit. Slyszalam, ze uzaleznia ... Ze potem ma sie naprawde niesamowite problemy z normalnym wyproznianiem sie, bo rozleniwia sie jelita od ich wlasnej pracy. Ja chwala bogu nie narzekam na swoje i w zwiazku z tym nie zamierzam sobie czegos takiego fundowac... Z wszystkimi takimi wynalazkami bardzo trzeba uwazac. Zwlaszcza, ze to moze byc nowy sposob na naciaganie pacjentow ..
a ja bym spróbowała tylko ten jeden raz-chyba by się nic nie stało ,znalazłam już nawet gabinet w Warszawie bo u mnie z tą prelastaktyką jelit to nie ciekawie jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum