Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
płukanie jelit
Autor Wiadomość
agniesia74 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 18:27   płukanie jelit

co wy o tym myślicie [płukanie okrężnicy-może ktoś to robił?//][/b]

nadzwyczajna 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 19:28   

Słyszałam o tym, ale jakos sie chyba bym bała. No nie wiem. A właściwie jak to sie robi :hmmm: To pewnie nic przyjemnego :crazy:
Ale jak mnie ktoś przekonałby że warto, to bym sie pewnie zastanowiła.. :hmmm:

Kolejny początek długiej drogi... ważne, by dojść do celu!!

Kama36 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 19:56   

Ja chyba bym sie bała bo to nie przyjemnie brzmi a dalej już pewno tylko gorzej

nadzwyczajna 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 19:57   

Czekamy, aż ktoś sie wypowie :hmmm: Ja naprawdę jestem ciekawa.. :hmmm:

becia 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 21:04   

:hmmm: pierwsze słyszę :hmmm: i zastanawiam się po co i na co :hmmm:

Anusiak 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 06:39   

Pogrzebłam w internecie i znalazłam cosik takiego

Płukanie jelita grubego, nazywane też hydrokolonoterapią, to głębokie płukanie jelita grubego za pomocą wody bez użycia leków. Jest to kontrowersyjna metoda medycyny alternatywnej, nie mająca podstaw naukowych i nie uznawana za metodę leczniczą przez medycynę akademicką. Można ten prosty zabieg porównać do doodbytniczego wlewu czyszczącego stosowanego z powodu zaawansowanego zaparcia lub popularnej już od średniowiecza lewatywy.

Argumentacja osób praktykujących medycynę niekonwencjonalną

Wg osób z kręgu medycyny alternatywnej jest to bezpieczna i skuteczna metoda usuwania bezwartościowych, stwardniałych resztek pokarmowych, nagromadzonych w świetle okrężnicy, zwanych kamieniami kałowymi. Poprzez wprowadzenie przefiltrowanej i podgrzanej wody podawanej pod odpowiednim ciśnieniem do jelita grubego, kamienie kałowe zostają odklejone od ścian jelita i wydalone z wodą wraz z ruchami perystaltycznymi (robaczkowymi) okrężnicy. Proces ten jest powtarzany kilkakrotnie w czasie jednego zabiegu, trwającego około 45 minut. Oczyszczanie jelita grubego z zalegających mas kałowych wzmacnia mięśnie okrężnicy i poprawia jej ruchy perystaltyczne. Zabieg ten pomaga przywrócić wewnętrzną równowagę całego organizmu oraz poprawia zdecydowanie samopoczucie. Jelito grube pełni m. in. rolę "kanału ściekowego" naszego ustroju. Jest to narząd, przez który organizm wydala bezwartościowe, niestrawione resztki pokarmowe.

Około czterdziestego roku życia jelito grube może być do tego stopnia przepełnione zalegającymi resztkami pokarmowymi, że uciska i przemieszcza inne narządy, utrudniając pracę jelit, wątroby, trzustki, nerek, płuc. U osoby dorosłej może znajdować się od kilku do nawet kilkunastu kilogramów mas kałowych, które zalegają ze szkodą dla organizmu. W zgromadzonych w jelicie grubym masach kałowych zachodzą procesy gnicia i fermentacji. Toksyczne produkty tych procesów wywołują zjawisko samozatruwania (autotoksykacji) organizmu. Samozatrucie wywiera szkodliwy wpływ na wszystkie narządy i komórki organizmu. Pod wpływem działania toksyn na układ nerwowy możemy czuć się rozdrażnieni i przygnębieni. Toksyny osłabiają pracę serca. Samozatrucie powoduje wzdęcia jelit, cuchnący oddech i zmiany skórne. Jest przyczyną większości chorób przewlekłych włącznie z nowotworami. Uwolnienie jelita grubego z zalegających, stwardniałych resztek pokarmowych przywraca prawidłową funkcję przewodu pokarmowego i ma pozytywny wpływ na organizm.

Krytyka metody płukania

1. brak podstaw do stosowania
2. kamienie kałowe powstają u starych, wyniszczonych, leżących chorych, nie występują u osób w średnim wieku bez poważnej choroby
3. wykorzystywanie osób z dolegliwościami nerwicowymi i psychosomatycznymi
4. efekt placebo
5. jeśli zabieg "całkowicie usuwa zalegające kilka kilkanaście kg kamieni kałowych", należałoby się spodziewać takiego spadku masy ciała
6. nie ma zjawiska przylepiania się mas kałowych do ściany jelita, masy te zalegają w atonicznym jelicie grubym, lub jelito jest na nich obkurczone
7. żadne z postulowanych toksycznych działań nie zostało naukowo udowodnione i ma na celu dodatkowe wzbudzenie strachu o własne zdrowie i lepsze zmodyfikowanie efektu placebo
8. podobny efekt można uzyskać stosując metodę znaną już średniowiecznej medycynie i praktycznie bezpłatną, czyli lewatywę
9. nie przedstawiono przyczyny/mechanizmu autotoksykacji, jeśli jest to zjawisko powszechne, należałoby się go także spodziewać u zwierząt
10. stosowanie pseudonaukowego sztafażu w celu komercyjnym, wykorzystując zatroskanie o własne zdrowie i dolegliwości, które zauważa w mniejszym lub większym stopniu każdy w 5. dziesiątku życia

Źródło: Wujek GOOGLE

Zakochana_owca 
Pogromca fałdek

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 08:22   

Heh, ja jestem zdecydowanie przeciwna temu plukaniu jelit. Slyszalam, ze uzaleznia ... Ze potem ma sie naprawde niesamowite problemy z normalnym wyproznianiem sie, bo rozleniwia sie jelita od ich wlasnej pracy. Ja chwala bogu nie narzekam na swoje i w zwiazku z tym nie zamierzam sobie czegos takiego fundowac... Z wszystkimi takimi wynalazkami bardzo trzeba uwazac. Zwlaszcza, ze to moze byc nowy sposob na naciaganie pacjentow ..

mania3 
Niszczyciel kalorii

Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 09:18   

W niedzielę raniutko jest taki program na dwójce " jesteś tym co jesz" -angielski . To tam zawsze odchudzanie zaczynają od płukania jelit.

Myślę , że jeden raz nie zaszkodzi , ale są przeciwwskazania to robienia takiej lewatywy.

Mazia 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 09:51   

ja tez bym sie bała poddać takiemu zabiegowi, choc moja klientka miała to robione i sobie bardzo chwaliła :-)

nadzwyczajna 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 09:56   

Mazia napisał/a:
ja tez bym sie bała poddać takiemu zabiegowi, choc moja klientka miała to robione i sobie bardzo chwaliła :-)

a to sie gdzieś się specjalnie robi?? Pewnie nie samemu.. :shock:

Mazia 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 10:13   

akurat z tego co wiem to są specjalne prywatne gabinety ( akurat klientka byla we Wrocławiu ) za zabieg około 200 zł zapłaciła

Zakochana_owca 
Pogromca fałdek

Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 10:17   

Jezu... 200 złotych za plukanie jelit?? Za taka "ulepszona wersje" lewatywy?? Ale ciagna pieniadze ... Zalosne ... :yikes:

agniesia74 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 16:44   

a ja bym spróbowała tylko ten jeden raz-chyba by się nic nie stało ,znalazłam już nawet gabinet w Warszawie bo u mnie z tą prelastaktyką jelit to nie ciekawie jest :cry:

Anusiak 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 21:09   

Ja bym się na taki zabieg nie zdecydowała. Problemów żadnych z wypróżnianiem nie mam i po co mi coś takiego.

Anja 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008 09:38   

Ja też za ten zabieg bym się nie zabrała... :yikes:

Odpowiedz do tematu