Wysłany: Pią 19 Lis, 2010 11:49 Problem z tyciem na twarzy
Witam
Na wstepie chcialbym sie przywitac. Nazywam sie Jacek i mam 27 lat. Waze 77kg. Otoz od jakiegos czasu (ponad roku) borykam sie z pewnym problemem. Staram sie odzywiac w miare zdrowo , nie obzeram sie codziennei fastfoodem. Raz na jakis czas (2 razy w tygodniu max.) zjem jakas pizze czy kebaba, staram sie byc aktywny (plywam na basenie, cwicze). Od jakiegos czasu zauwazylem (wczesniej jakos nie zwracalem na to uwagi) ze tyje na twarzy - brzuch mi nie przybiera na masie lecz tylko na twarzy robi sie tzw. trzeci podbrodek. Powiem szczerze ze jest to dla mnie bardzo frustrujace. W dziecinstwie duzo sie smiano ze mnie i z mojego wygladu, dlatego tez ostro sie wzialem za siebie, obecnie cialo mam szczuple a twarz taka pyzata. Czego to moze byc wina? Moze powinienem zwracac uwage jakich produktow unikac? Albo jakies w wiekszej ilosci spozywac?
Ostatinmi czasy raz na dzien jadlem jednego batonika (bo wyczytalem ze zdrowo jak sie dostarczy taka ilosc cukru do mozgu - lepiej funkcjonuje). Lubie tez co jakis czas wypic sobie piwko.
Z gory dziekuje za udzielenie jakichkolwiek informacji. Obecnie jestem troche zalamany gdyz sporo czasu poswiecilem w prace nad soba ;(
Pomogła: 24 razy Wiek: 41 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 11832
Wysłany: Nie 21 Lis, 2010 12:19
Awores, ciekawe ,co też może być przyczyna tycia tylko na Twarzy ,nie chce "pocieszać" Cie że może taka uroda ,może raczej spróbowac poszukac przyczyn? u kobiety myślałabym że może zatrzymala jej się woda w organiźmie ,ew cos z hormonami ,Tobie radze -batonika zastapic kostką gorzkiej czekolady ,ew owocami bo z nich cukry organizm lepiej przyswaja ,ograniczyc sól do minimum i wszystkie napoje gazowane ,możesz też sobie to masować ,spróbowac mozesz co ci zalezy-nie zaszkodzi-i napisz prosze jak z tym dalej ok?
każdy ma inaczej rozmieszczoną tkanke tłuszczową. U Ciebie być może pierwsze oznaki przybierania na masie pojawiają się właśnie na buzi. Powinieneś zrezygnować całkowicie z fastofoodów (zostaw sobie 1 dzien w miesiącu na tą przyjemność). Te batoniki tak jak radziła poprzedniczka też radziłabym zastąpić, nie koniecznie czekoladą, a może owocami wcale nie z tego powodu, że zawarty w nich cukier się lepiej przyswaja (to w tym wypadku bardziej wada niż zaleta), a dlatego że w przeciwieństwie do batonów nie zawierają tłuszczu (są mniej kaloryczne), a dostarczają witaminy i błonnik. Proponuję dziennie nie więcej niż np. 3 owoce wielkości jablka lub 2 owoce wielkości pomarańczy. Staraj się nie przesadzać z owocami, własnie ze względu na te cukry łatwo przyswajalne (cukry proste). Jak musisz zjeść batonika, to proponuję zbożowego bez polewy czekoladowej. Zwiększ ilość warzyw w swojej diecie, białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym, wprowadź do jadłospisu kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana). Jeśli pijasz słodkie napoje zastąp je wodą mineralną, a zwykłą sól zastąp solą potasową (jeśli tylko nie masz problemów z nerkami).
Z wiekiem niestety nasza przemiana materii zmniejsza się i niestety grzeszki żywieniowe, które kiedyś nie dawały żadnych skutków ubocznych, z upływem lat zaczynają się odkładać w postaci tkanki tłuszczowej...
Jeśli jednak zaobserwowałeś u siebie inne objawy takie jak odkładanie się tkanki tłuszczowej na karku lub zmianę w owłosieniu - przyczyną mogą być zaburzenia hormonalne (wtedy musiałbyś zgłosić się do endokrynologa).
Witaj. Mam podobny problem. Znalazłam artykuł, który mam nadzieję, pomoże Ci. Głównie dotyczy on kobiet (sposób w jaki jest napisany), lecz do porad każdy może się dostosować.
Kiedy tyjesz, stajesz się okrągła. Przybywa ci kilogramów na brzuchu, udach i pośladkach. Z czasem pojawia się tzw. drugi podbródek. Twoja twarz staje się pyzata, wydaje ci się, że mam drugi podbródek, a dekolt jest mało atrakcyjny? Może warto zastosować dietę twarzy. Jest to zabieg długotrwały, który wymaga cierpliwości. Jakie są metody na chudnięcie na twarzy?
Krok 1. Ćwicz codziennie tak, żebyś musiała spalić tłuszcz na całym ciele. Aerobik poprawia kondycję całego ciała oraz twarzy. Uzyskasz wymarzony efekt, jeżeli zastosujesz zdrowe odchudzanie. Jogging to też metoda na chudnięcie na twarzy.
Krok 2. Pij mleko a unikniesz podwójnemu podbródkowi. Musi być to mleko beztłuszczowe.
Krok 3. Na pytanie: jak schudnąć na twarzy, odpowiedź jest prosta: musisz jeść owoce i warzywa. Zawarty w nich błonnik pozwoli utrzymać organizm w dobrej kondycji.
Krok 6. Woda w zdrowym odchudzaniu to podstawa diety twarzy. Pij osiem szklanek dziennie. Kiedy spożywasz dużej ilość wody, zmniejsza się uczucie głodu.
Krok 7. Zrób proste ćwiczenia twarzy, które pomogą zredukować drugi podbródek. Wdmuchuj i wydmuchuj powietrze z zamkniętymi ustami.
Krok 8. Ogranicz spożycie soli kuchennej. Nie jedź fast foodów, które zawierają jej sporo.
Krok 9. Idź do fryzjera, który dobierze do ciebie odpowiednią fryzurę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum