Znalazlam kiedys stronke, na ktorej wypowiadaly sie osoby, ktore przez to pieklo przeszly, albo ktore maja kogos cierpiacego na jedna z tych chorob w rodzinie ( chodzi mi rzecz jasna o anoreksje, bulimie i o bulimioanoreksje czy jak to sie tam nazywa).
Pisza jasno, rzeczowo, bez owijania w bawelne. Moim zdaniem, robia kawal dobrej roboty, bo poznali problem empirycznie.
Mam nadzieje, ze takich stron jak tamta bedzie wiecej. Nie, nie pro - ana, to raczej jak poradnia dla AA, gdzie Ci, ktorzy sie wyzwolili, pomagaja tym ktorzy chca zeby im udzielono pomocy. Jest ich przy tym trudno oszukac, znaja temat od podszewki. To wazne, bo chorzy potrafia swietnie mamic i manipulowac, ponoc nawet w szpitalu potrafia wystrychnac lekarzy na dudka.
Swoja droga, czy Monica Bellucci jest kosciotrupem? Ma czym oddychac i na czym usiasc. A przeciez to symbol seksu i piekna.
#11 Bransoletki
To nasz symbol, nieoficjalny znak rozpoznawczy dla wtajemniczonych. Kolor czerwony oznacza anoreksję, fioletowy - bulimię. Jeśli kiedykolwiek spotkasz drugą taką osobę, popatrz jej prosto w oczy i uśmiechnij się. Ona zrozumie.
wendrujac po stronach w celu znalezienia tych przeklętych kolorów, napotkałam się na na coś co mną wstrząsnęło.
Cytat:
ALFABET ANY
A - Anoreksja - moja królowa
B - Bezsilność - wkrada się w życie...
C - Chudnięcie - im więcej tym lepiej...
D - Doskonałość - zawsze daleka
E - ED - zaburzenia łaknienia
F - Figura - wciąż nie ta upragniona
G - Głodówka - szczyty wytrzymałości
H - Hamowanie głodu - tabletkami...
I - Izolacja - tylko ja i ana
J - Jedzenie - zabronione!
K - Kalorie - obsesja liczenia
L - Lustro - odbicie sprawia rozpacz
M - Męczarnia - katowanie się ćwiczeniami
N - Nałóg - nie do zwyciężenia
O - Osamotnienie - przecież nikt nierozumie
P - Pragnienie - bycia piękną...
R - Ratunek - ale po co...
S - Satysfakcja - jest cudowna...
T - Thinspiracje - pomagają
U - Ukrywanie niejedzenia - ciągły stres
W - Ważenie się - chwila niepewności
Z - Zero - wymarzona waga..
Czy te dziewczyny są tak głupie, czy to ja jestem inna?
One nie są głupie, tylko zagubione w tym co robią. Często na `ane` chorują bardzo inteligentne i zapracowane kobiety. Kończą szkoły z wyróżnieniem, mają doskonałą pracę, cudownych mężów. A jednak obsesja odchudzania nie daje im spokoju.
Przecież to jest idiotyzm. Katować swój organizm w taki sposób. Upodabniać się do nierealnych ideałów ze świata mody, które kreują mężczyźni którym nie podobają się ciała kobiet...jak wiadomo, w ówczesnym świecie modę kreują desingerzy płci przeciwnej, większość kreatorów mody jest homoseksualistami . Weźmy takiego Gucciego, czy D&G. To oni w głównym stopniu zmuszają kobiety, do katowania swoich organizmów, by upodabniały się do mężczyzn, tracąc wszelakie zaokrąglenia. Niewydatna pupa, płaskie piersi... próbują robić z modelek mężczyzn, lecz one tego nie widzą. Myślą,że płaskości dodadzą im seksapilu ;|. To smutne. W starożytności bogini Wenus, była wydatnych kształtów... wtydy nie było gejów... Nie żebym była jakiąś feministką z zapędkami na homofoba, lecz takie są moje przemyślenia na ten temat. Myślę, iż moje myśli nie są aż tak irracjonalne i nikogo nie uroziłam, bo nie miałam tego na celu ;p. Jeśli ktoś poczuł się urażony - przepraszam. ;*
Add: to słowo "głupia" użyłam do określenia niemocy i zapewne agoni w jakiej znajdują się te dziewczęta. Nie chodziło mi o poziom inteligencji, lecz zachowanie.
To jest choroba, tak samo jak na przyklad narkomania. Byc moze zabrzmie jak osoba bez serca, ale to, co my na ten temat myslimy ma dla tych osob niewielkie znaczenie, bo one patrza na swiat przez inny pryzmat.
Nie spotkalam sie z tym problemem bezposrednio, ale posrednio tak. Tutaj gdzie mieszkam, czyli w Danii. Przyjaciolka tesciowej, kobieta o bardzo burzliwym zyciorysie, ma corke anorektyczke. Dziewczyna ma 19 lat. Zaszla w ciaze i nawet w czasie ciazy glodowala, glodowala tym bardziej, ze w ciazy moze nie daj Boze przytyc.
Matka na rozne sposoby probowala jej wyjasnic ze tak nie mozna. Skutki - zadne. Dowiedzialam sie o tym przypadkiem, kiedy akurat ta kobieta byla z wizyta u tesciowej i sie jej zalila.
Z ciekawosci wybralam sie na stronke o ktorej napisalam w poprzednim poscie. Nie udzielalam sie tam, bo coz ja wiem na temat anoreksji? Na tamtym forum sprawa postawiona jest jasno - im wiecej probuje sie rozmawiac z osoba chora tym bardziej ta zamyka sie w sobie. Najlepiej jest ponoc odwrocic uwage osoby chorej od tego problemu, nie rozmawiac o odchudzaniu, jedzeniu, anoreksji itd. Traktowac ja jakby nic nie bylo, najnormalniej w swiecie, plotkowac z nia chociazby o pogodzie. Tak pisaly osoby, ktore same przez to przeszly i ktorym sie udalo.
Nie wiem, jak zakonczyla sie ciaza tej dunskiej dziewczyny. Nie wiem, czy urodzila dziecko czy nie.
http://www.pl.zoneclub.tv/Trailery/No_Size_Zero/ skrót tego, co można zobaczyć w niedzielnym programie. Oglądałam. To jakiś koszmar. To co działo się z tą dziewczyną było okropne i przykre. Robiła to tylko po to, żeby pokazać ludziom jak to jest. W pewnym momencie okazało się, że zaczyna myśleć tak jak anorektyczki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum