Witam , mam 21 lat i waze ok 130kg.... wzrost 192cm , jak komus mowie ze tyle waze jest w szoku , zazwyczaj daja mi max 100kg... ale coz bywa i tak. Postanowilem sie odchudzic gdyz moja otylosc powoduje nadmierne pocenie sie, wiadomo wiecej cialka , ciezej wszystko robic itp. Za odchudzanie wzielem sie na poczatku wakacji ( koniec czerwca - sesja szybko poszla:) ) Kupilem sobie 2 opakowania Thermo Fat Burnera , 1 z nich sie wlasnie skonczylo... ale zbyt wielkiego rezultatu niewidac, wlasciwie to niewidac nic. W wakacje niepracuje zatem mam duzo wolnego czasu a moj dzien wyglada nastepujaco :
Wstaje ok godziny 10-10:30 , biore 2 tabletki Thermo Fat burnera, nastepnie zjadam cos lekkiego i o 11 zazwyczaj ruszam na silownie . Spedzam tam srednio od 1h do 1,5h , czasami po korzystam z sauny. 30-40min po silowni ruszam na rower - srednio ok 1-2h. Wieczorami zazwyczaj tenis ok 3h. W miedzyczasie siedze w domu ogladajac filmy badz tez wyjde na osiedle, sprawdzic czy znajomi jeszcze zyja hehe .Wieczorem 30min przed kolacja ok 18-19 wcisnam 2 tabletki Thermo Fat Burnera. Gorzej jest gdy pada deszcz , badz jest duzy wiatr - wtedy tenis + rower odpadaja i pozostaje mi gnic w domu.
Odzywanie... Tu jest ciezko , nigdy niestosowalem zadnej diety i moze tu tkwi problem. Staram sie ograniczac ale czasami niewychodzi. To jakis pyszny schabowy na obiad, to wieczorem cos mnie skusi na jakas kielbaske smazona... Moze gdybym mial jakis dokladny plan ? Jestem w stanie wyrzec sie wszystkiego co mozna aby zrzucic "pare" zbednych kilogramow. Czy ktos bylby w stanie mi pomoc ?
ps. pale... ale to chyba niekomplikuje sytuacji z odchudzaniem , niepije - wlasciwie to b.zadko
Pomogła: 16 razy Wiek: 38 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 7205
Wysłany: Pią 15 Sie, 2008 20:44
witaj ,nicpon uwierz mi ,że mozliwe-potrzebujesz ylko jakiejśc dobrej dieki ,bo widzę ,że sportu Ci nie brakuje
dziewczyny ,ma którś pomysła na dietkę dla Nicpona ? bo w tym przypadku 1000 cal raczej nie napisz jeszcze mniej więcej jak ,ile i co z regóły jadasz ,datki przykładowy jadłosis
pozdrawiam
Dzis wstalem troszke wczesniej wiec juz opisuje. Posilki nie sa regularnie spozywazne , pierwszy jest zawsze przed silownia gdyz musze cos zjesc po tabletkach zeby mnie brzuch niebolal. Czasami sa to platki musli , czasami jogurt pitny + jakas kanapka , na wiecej zazwyczaj niemam czasu :) , zdarza sie czasami zjesc cos "z grubej rury" ale to zadko z uwagi na czas np. Jajeczniczka z 2 jajek , 2 glowek cebuli , pol pomidora , pol papryczki , spozywane zazwyczaj z 4-5 kromkami chleba i lyzka majonezu... :/ . Zanim dojdzie do obiadu pojawiaja sie jakies kanapki. Na obiad uh tutaj roznie bywa, jjem zazwyczaj to wszystko co jest na obiad i niejest to zbyt dietetyczne... Potem czasami pojawiaja sie jakies kanapacze , no i po wieczornych tabletkach tez kanapacze, ale jak pisalem wczesniej moga zdarzyc sie jakies wybryki np. kielbaska smazona. Wychodzi na to ze sposob odzywiania jest calkowicie zly, dlatego potrzebuje dietki sprecyzowanej co kiedy itp.
Nie potrafie ci podac przepisu na diete cud,ale na twoim miejscu zredukowalabym jedzenie chleba,mniej i wiecej warzyw-salatki na kolacje,owoce w ciagu dnia,jogurty.
Zapisuj przez kilka dni co zjadles w ciagu dnia i o ktorej godzinie.Potem nam zdaj relacje,na pewno cos ci poradzimy . jak myslicie dziewczyny,dobrze poradzilam?Pozdrawiam.
Hello hello , do tych co sie przywitali i do tych co napisza przypadkowo czesc :)
Agnieszka71 zaczelem dzis notowac co i jak i ile o ktorej godzinie , wiec tak po 3 dniach zamieszcze tutaj dokladnie. Buziaki444 ja moge dostosowac sie do kazdej dietki , nieznam sie na nich za bardzo ale dam rade pociagnac na niej ? W sensie niepadne z braku energii czy sily ?
nicpon ja ją znalazłam na stronie o dietach i było ze dla mezczyzn, ale zaraz przyjże sie jej dokladniej i ewentualnie napisze Ci moje sugestie co mozna zmienic albo co czym zstapic
nicpon poczytaj sobie propozycje dietek na forum.Kilku chlopakow tu tez mamy wiec moze u nich cos ciekawego znajdziesz.Jak wstawisz za 3 dni opis to zobaczymy co ci poradzic mozemy.
faktycznie "skromna" ta dieta....
ale napisze Ci co bym zmieniła, moze Ci sie to przyda i sprobujesz...
niech jeszcze inne osoby sie wypowiedza co o tym myślą....
Dzień 1
Śniadanie:
surówka owocowa – wszystkie owoce dozwolone oprócz bardzo kwaśnych (np. cytryny), osłodzona miodem
dodałabym 2 kromki ciemnego chleba, 2 plasterki chudej szynki z drobiu i calego pomidora. a zamiast dodawac miodu polałabym owoce jogurtem naturalnym, i nie dodawac do salatki banana (sniadanie moze byc duze bo w ciagu dnia sie to spali)
Obiad:
200 g polędwicy wołowej, upieczonej na różnie bez tłuszczu z uduszoną marchewką i 1 dużym ziemniakiem ugotowanym w łupinie
Kolacja:
kromka razowego chleba z margaryną, zielona sałata w dowolnej ilości z dodatkiem pomidorów i cebuli polana oliwą i octem winnym
zamiast oliwy i octu winnego 1 plaster wedliny z drobiu (cebule mozesz sobie darowac bo dziala wzdymająco) do tego cały pomidor i jajko na twardo
Dzień 2
Śniadanie:
szklanka soku pomarańczowego, jajko na miękko, kromka chleba razowego, posmarowanego margaryną
dodaj 1 caly pomidor, na chleb 1 plasterek szynki drobiowej, a zamiast soku lepiej zjesc 1 pomarańcze (soki sa zazwyczaj dosladzane i maja sporo kalorii a sie nimi nie najesz)
Obiad:
Surówka z ogórka, sałaty, papryki czerwonej i cebuli przyprawiona do smaku szczyptą soli, octem winnym i oliwą
w surówce zamiast cebuli to wkroić 0,5 pomidora i nie dodawac ani soli ani oliwy (mozesz dodac 2 lyzki jogurtu naturalnego) i dorzuciłabym do tego 0,5 woreczka ryzu i 3-4 kotlety sojowe
Kolacja:
200 g ugotowanych szparagów, kalafiora lub brokuł polanych łyżeczką roztopionego masła. Do tego kromka razowego chleba
na chlebek 1 pl szynki z drobiu i caly pomidorek
Dzień 3
Śniadanie:
100 g płatków owsianych z mlekiem, łyżeczka miodu
zamiast mleka jogurt naturalny, a zamiast miodu 1 łyzeczke rodzynek. i do tego jakis owoc
Obiad:
150 g makaronu z mąki razowej, duży pomidor, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 50 g twardego żółtego sera, pietruszka. Makaron ugotuj, pomidora podsmaż na oliwie i przypraw rozgniecionym czosnkiem, solą i drobno posiekaną zieloną pietruszką. Tym sosem polej odcedzony makaron i posyp odrobiną startego żółtego sera
jak sie nie najesz to jeszcze ewentualnie 2 wafle ryzowe
Kolacja:
200 g ugotowanych szparagów (kalafiora, brokuł, ewentualnie kalarepy) przyprawionych oliwą i octem winnym, do tego kromka razowego chleba
tak jak w 2 dniu
Dzień 4
Śniadanie:
2 kromki razowego chleba, 2 łyżeczki margaryny, pół zielonego ogórka,
na chlebek po plasterku szynki z drobiu i do tego pomidor (lub jajko na twardo) i jakis owoc
Obiad:
duży zielony ogórek, 150 g chudego twarogu, sól. Ogórek obrać, przepołowić, wydrążyć. Masę ogórkową wymieszać z twarogiem, posolić. Obie połówki ogórka wypełnić masą i na 2O minut wstawić do piekarnika. Piec w temp. 200 stopni. Na deser – banan
ten obiad to w ogole mi sie nie podoba... zamiast tego moze "Zielona zupa"
Składniki: 2 ziemniaki, szklanka fasolki szparagowej, brokuł, po łyżce koperku, natki, margaryny, sól i pieprz.
Obierz i pokrój ziemniaki. Fasolkę oczyść, a brokuł podziel na różyczki. Tak przygotowane składniki ugotuj. Gdy zmiękną, dodaj margarynę i przypraw solą oraz pieprzem. Zupę posyp posiekanym koperkiem i natką.
Kolacja:
2 kromki razowego chleba, 2 łyżeczki margaryny, 200 g duszonej lub pieczonej chudej wołowiny lub cielęciny
plus pomidor
Śniadanie
: chudy jogurt ze 100 g truskawek, ewentualnie pół łyżeczki miodu
zamiast miodu 1 lyz rodzynek i 2 kromki ciemnego chleba z szynka drobiowa
Obiad:
100 g ryżu, ćwierć litra mleka, jabłko, 30 g rodzynek, cynamon, cukier waniliowy, miód. Ryż z obranym jabłkiem i rodzynkami ugotować na mleku z odrobiną wody. Przyprawić do smaku cynamonem, miodem i cukrem waniliowym
dodałabym do tego jakis owoc po obiedzie
Kolacja:
ćwiartka kurczaka upieczonego na rożnie bez tłuszczu i skóry. Do tego sałata, przyprawiona sokiem z cytryny lub octem winnym
a tak pozatym to moje rady:
jesc 5 posilków dzinnie o 9:00sniadanie, 11:00 IIsniadanie, 14:00 obiad, 16:00 podwieczorek, 18:00 kolacja
na II sniadanie zjedz owoce np 2 jabłka/ 1 banan/ 1 pomarancz+mandarynka/ jogurt naturalny/ 2 chlebki ryzowe/kefir (do wyboru)
a na podwieczorek np pomidora/ jajko na twardo/ 3 marchewki/ sredniego ogorka/ 2 chlebki ryzowe/kefir/ jogurt naturalny (do wyboru)
proponuje tez odstawic wszystkie soki (bo tez maja kalorie) a zamiast tego pic wode lub zielona herbate lub owocowa bez cukru (wazne aby pic minimum 2l plynow dziennie
zielona herbata jest bardzo dobra (ja pije jej litr dziennie...0
dobry jest tez ananas (ale nie z puszki tylko swierzy) przyspiesza metabolizm, mozesz go dodac do salatki albo jesc na II sniadanie (ale nie wiecej niz 0,5 ananasa!
mozesz tez w ciagu dnia zjesc tak z np 5 suszonych sliwek bo tez przyspieszaja metabolizm
troche duzo dodalam do tej diety (ale pisales ze duzo cwiczysz a to co dodalam to samo zdrowie )
oczywiscie mozesz sprobowac bo to napewno Ci nie zaszkodzi
no ale niech sie jeszcze inni wypowiedza o tym co tu wymyslilam...
Teraz wyglada to troche bardziej sycaco :)
to ja tak napsize co dzis jadlem... ale neistety mialem kilka dosc waznych rzeczy do zrobienia... i te burze na mazowszu.. troche ograniczyly moj dzien wiec niecwiczylem.
Sobota:
8:00 - 2 tabletki Thermo Fat Burner + szklanka wody ( 0,5l)
8:30 - 2 bulki z dżemem wisniowym + bialy ser + maselko i do tego szklanka soku z kiwi
14:00 - 1,5 schabowego , ziemniaczki , sałata na slodko , szklanka soku ( niestety niewazylem w gr ile ziemniakow itp )
15:00 - Jablko
17:20 - 2 tabletki Thermo Fat Burner + szklanka wody ( 0,5l)
17:50 - 3 kromki chleba z maselkiem i pasztetem
I wieczorkiem ok 20:00 pewnie beda 1-2 piwka
buziaki444 ty dietetyczka jestes?podobaja mi sie twoje propozycje,tylko czy facetowi to wystarczy.Potrzebuja wiecej kalorii.Liczylas ile dziennie daja te posilki kalorii,tak na okoß
Agnieszka71 nie jestem dietetyczka... ale juz prawie weteranka odchudzania 2 lata temu udalo mi sie zrzucic 15 kg a teraz ukladam znowu sobie dietki i znajomym jak poprosza....
a ta dieta to tak na zdrowy rozsadek wziełam i to tylko moja luzna propozycja, oczywiscie jesli macie jakies sugestie to smialo
a kalorii nie liczylam bo nie mam przy sobie swoich tabelek
jak na moje oko to powinno byc ok, i zawsze moze jej sprobowac a jak sie okaze ze za malo kalorii i ze chlopak chodzi glodny to zawsze mozna cos tam dorzucic... :-D
nicpon z tego co zjadles to mi sie tylko jablko podoba
podejrzewam ze jadles zwykle bulki a moznaby je bylo zastapic kajzerkami albi grahamka
dzemik jak juz to niskoslodzony
bialy ser... a tlusty, poltlusty czy light? jak juz to najlepiej jesc ten ostatni
i bez maselka!! lepiej jakas lepsza margaryne(jak juz musisz smarowac to rame, flore lub cos podobnego)
soki odstaw bo to tylko dodatkowe kalorie, zastapic mozna herbatka owocowa (bez cukru)
zamiast schabowego to ugotowanego kurczaka
a jak chlebek to jakis ciemny
i za malo warzyw i owocow!
co o tym myslicie?
buziaki 444 nie piszemy posta pod postem.W prawym gornym rogu masz napis edytuj-tam wchodzisz i mozesz dopisywac cos do wiadomosci.
To tak zeby porzadek na forum byl.
Mysle ze moze sprobowac a jak dalej bedzie glodny to zobaczymy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum