Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta oczyszczajaca
Autor Wiadomość
zabkazsc 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Pon 07 Lip, 2008 20:04   Dieta oczyszczajaca

Witam
Mam pytanko czy ktos moglby mi podac jakas diete oczyszczajaca? Bo mam problemy troche z zoladkiem i chcialbym go oczyscic...
Nie musi to byc odrazu dieta lae jakies wskazowki do oczyszczenia zoladka...

moniapp 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Pon 07 Lip, 2008 23:18   Re: Dieta oczyszczajaca

zabkazsc napisał/a:
Witam
Mam pytanko czy ktos moglby mi podac jakas diete oczyszczajaca? Bo mam problemy troche z zoladkiem i chcialbym go oczyscic...
Nie musi to byc odrazu dieta lae jakies wskazowki do oczyszczenia zoladka...

ale z czego chcesz czyscic zoladek? zoladek to nie jelita w nim nic nie zalega nie trzeba go czyscic on sam sie oproznia jezeli masz problemy z zoladkiem to nalezy je zdiagnozowac i udac sie do lekarza specjalisty lub dietetyka w celu ewentualnego wyleczenia.

KiSieL 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Wto 08 Lip, 2008 19:28   

Konkretnej diety ci nie podam, ale oto kilka wskazówek:

pij dużo wody mineralnej, oczywiście niegazowanej (ok 2 litry dziennie). Woda pobudza nerki, a jak wiadomo są one odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu z toksyn.
bardzo dobra jest też zielona herbata, ale taka sypana a nie w torebkach. Jakoś nie wierzę ekspresówkom, nie wiadomo co tam można znaleźć =/
Świetny w tej sytuacji ( w sumie jak w każdej...) jest błonnik!
Cytuję :
Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były nadmiernie opryskiwane).

Na tej stronie masz dokładnie opisane ile w czym jest błonnika.
Pamiętaj, że nie można go przedawkować...

Ważne są owoce, zwłaszcza jabłka i greipfruty

Naprawdę mocnym pomocnikiem w tej sprawie może być też cebula albo... czosnek.

Dodatkowo szybki efekt przynoszą głodówki. Niektórzy dietetycy mówią, że należy robić taką raz na tydzień, ale wg mnie najlepiej jest raz na dwa tygodnie, zwłaszcza na początku...
To proste, cały dzień pijesz tylko wodę i nie chwytasz nic innego do ust...
Jeśli wolisz możesz zrobić głodówkę jabłkową czyli cały dzień żyjesz na jabłkach:D (uważaj żeby nie przedawkować!) nie radzę łączyć jednego z drugim (jabłek z wodą).
Jeśli czujesz, że nie wytrzymasz, zjedz tylko jeden posiłek, najlepiej obfite śniadanie.
Najlepsze byłoby musli, ponieważ jest bogate w błonnik. Unikaj zwykłego jasnego chleba, jak musisz zjeść kanapkę, to najlepiej z razowego chleba i np z ogórkiem i pomidorem.

Życzę miłego oczyszczania:)

moniapp 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Wto 08 Lip, 2008 21:49   

to nie jest dobra rada najpierw wypadaloby sie dowiedziec co to za problemy z zoladkiem bo powyższe rady bez diagnozy moga okazac sie bardzo szkodliwe. Ponadto glodowki co tydzien lub dwa to totalne przegiecie nigdy nie slyszalem zeby jakis dietetyk je zalecal w takiej czestotliwosci chyba tylko samozwanczy dietetyk. Jezeli masz problemy z zoladkiem to wrecz przeciwnie powinno sie ograniczyc blonnik, w dziesiejszych czasach mnostwo osob ma manię czyszczenia, organizm nie potrzebuje czyszczenia przy prawidlowej diecie sam doskonale sie czysci jego ewolucja przebiegala miliony lat i jego oczyszczanie tez doskonale ewoluowało i takie czysczenia doprowadzaja jedynie do niedoborow skladnikow odzywczych wlasnie niezbednych do wiazania toksyn i oczyszcania organizmu, takie czyszczenia to wiecej szkody niz pozytku, nie tyraktujcie czyszczenia jako lek na wszelkie dolegliwosci tak mozna zrobic wiecej szkody niz pozytku.

gufinka 
Dietowa szycha

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto 08 Lip, 2008 22:28   

moniapp napisał/a:
powinno sie ograniczyc blonnik

A pewnie! Są osoby które mają sensacje po zjedzeniu pieczywa z ziarnami, owoców itd...Szczególnie jeśli spróbują nagle się przestawić a poprzednio z błonnikiem nie mieli zbyt często kontaktu :ceyes:

Viva Italia!!!

zabkazsc 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Wto 08 Lip, 2008 22:38   

a wiec mialem wrozdy na zoladku ale je wyleczylem:) tylko ze zostalo mi powiklanie w stylu znieksztalcenia dwunastnicy! i do tego czasu mam pewien problem! a mianowicie zawsze gdy cos przekasze to mi tak brzuch rosnie jakbym zjadl calego ogomnego kurczaka! znajoma powiedziala mi i doradzila bym oczyscil organizm wiec myslalem ze chodzi o zoladek;D ale widze ze jednak nie... niech ktos poradzi co mam zrobic!? bo naprawde to jest meczace:/

moniapp 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Sro 09 Lip, 2008 11:01   

a no wlasnie mozna było przypuszczac ze chodzi o wrzody. Czyszczenie to głupota co tu czyścic? Pytanie teraz po jakich posiłkach masz te wzdecia czy po wszystkich czy tylko po jakis konkretnych, domyslam sie ze wlasnie najintensywniej po wysokobłonnikowych. teraz czy to znieksztalcenie jest po leczeniu tych wrzodow? Czym w takim razie bylas leczona?

zabkazsc 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Sro 09 Lip, 2008 15:28   

znieksztalcona dwunastnice mam po leczeniu tych wrzodow :-| a mam te wzdecia po kazdym posilku a nawet jak przekasze malutkiego batonika :mrgreen: to wystepuja... da sie to jakos zwalczyc??

problemowa 
Nieśmiałek

Wysłany: Sro 09 Lip, 2008 19:44   

ja by sie oczyscic to robie rozne glupoty, bo nie mam silnej woli wiec podjadam a jak juz cos zjem to zaraz lece do lazienki zeby no wiecie co. wiem ze tak sie nie robi ale ja inaczej nie umiem! a przeciez zalozenie mialam jedno nie jesc caly dzien by sie troche oczyscic ale najczesciej nic z tego nie wychodzi. niestety :-(

moniapp 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Czw 10 Lip, 2008 07:07   

to skomplikowany problem mam za mało informacji żeby cokolwiek powiedziec, nie znam genezy choroby tzn tych wrzodow, terapii leczącej, przyczyny powstania tego zdeformowania bo takie deformacje nie powstaja za kazdym razem to raczej rzadkie zjawisko, oraz przyczyny powstawania tych dolegliwosci tzn czy chodzi o zaleganie pozywienia czy zaburzone trawienie.

aleksandra50 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Czw 10 Lip, 2008 08:13   

:clap:

zabkazsc 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Czw 10 Lip, 2008 15:16   

domyslalem sie ze to jest przyczyna mojego brzusia ktory rosnie jak balon po zjedzeniu czego kolwiek... ale zasiegne rady jeszcze od lekarzy i dietetykow! lecz jesli ktos co kolwiek wie i ma jakies pomysly chetny jestem skorzystac z tego:)
pozdrawiam i dzieki wszystkim za jakakolwiek pomoc:)

Odpowiedz do tematu