Wysłany: Wto 15 Lip, 2008 17:01 [dieta] oceny diety, prosze o pomoc
Probuje ulozyc diete. Zaczalem od tego ze wyliczylem sobie dzienne zapotrzebowanie kalorii czyli 2714 przy 87 kg wagi oraz przy wspolczynniku aktywnosci fizycznej 1.3. skorzystalem z prostszego wzoru waga*24 h*1.3. Czy mozna stosowac sie do tego wzoru? Czy lepiej uzyc jakeigos innego?
Potem odjalaem 500 kcal poniewaz chodzi o diete redukcyjna czyli zostaje 2214 kcal
waze 87 kg to przy zalozeniu 2,1 g bialka/kg wychodzi 191 g bialka czyli 764 kalorii gdyz(1 g bialka=4 kcal)
weglowodany stanowia 20% czyli 440 kcal(110 g)
zas reszte stanowia tluszcze 2214-764-449=996kcal czyli jakies 110 g.
A wiec:
Bialka 191 g(764 kcal)
Weglowodanow 110 g(440 kcal)
Tluszczy 110 g(996 kcal)
wzrost 176 cm wiek 19 lat
Czy te proporcje sa dobre czy nie? bo nie wiem czy zabrac sie do ukladania diety. jelsi nie to co zmienic?
W pewnym programie wyszlo mi cos takiego: zapotrzebowanie dizenne kcal to 2414,4
i wyszlo w tym programie tak:
Bialka 174 g
weglowodany 234 g
tluszcze 86 g
Ktore proporcje wedlug was lepsze? prosze o pomoc
...yyy... nie wiem od czego zacząć... zrobiłes baardzo duzo błedow we wszystkich obliczeniach a przedewszystkim w załozeniach. generalnie radzilabym udac sie do dietetyka z tym obliczaniem bo zrobiles bardzo duzo bledow. W zapotrzebowaniu kalorycznym nie bierze sie po uwage masy obecej tylko nalezną ktora tez sie oblicza ponadto ten wzor jest kiepski sa o wiele lepsze dokladniejsze. Wspolczynnik aktywnosci 1,3 to bylby dobry gdybys lezal w lozku caly dzien, jesli sie ruszasz to masz 1,4, ponadto odejac powinno sie 1000 kcal a nie 500 to przyspieszy chudniecie. nastepnie czemu zalozyles 2,1 g bialka cwiczysz jakies sporty silowe zawodowo? Czemu 20% weglowodanow powinno byc conajmniej 55%, ponadto najpierw oblicza sie ilosc kalorii z tluszczow a potem odejmuje sie i wychodza weglowodany. Ale zacznijmy od tego ze zła jest obliczona Twoja kalorycznosc a to podstawa jesli to jest zle to potem i zle wyniki Ci wychodzą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum