Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Uczulenie na słońce
Autor Wiadomość
Anja 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw 20 Gru, 2007 09:21   

mania3, no właśnie-to już o niebo lepiej :tongue:

mała mi 
Nieśmiałek

Wysłany: Nie 15 Cze, 2008 13:20   

witam
moj syn jest alergikiem i ma również uczulenie na słoneczko :cry: i moj mąż niestety tez ale on tylko na to pierwsze slonce potem juz jest ok ;-) ostatnio bylam z moim dzieckiem u lekarza w rejonie i wspomnialam o moich chlopakach,dowiedzialam sie ze w przypadku meza isnieje metoda ktora zapobiega takim reakcjom(niestety syn jest za maly zeby to wyprobowac)podobno zanim wyjdzie pierwsze slonce osoby ktore posiadaja problem z alergia na promyki powinny isc na solarium z 5 razy podobno wysypka wogole potem przy kontakcie ze sloneczkiem nie wystepuje :-/ nie wiem bo dowiedzialam sie o tym pare dni temu kiedy moj maz juz chcial sobie zedrzec skore z rak ;-) ale wyprubojemy w przyszlym roku :-D pisze co uslyszalam wiec same musicie zdecydowac czy warto ryzykowac a moze juz ktos to przetestowal?chetnie dowiem sie czy to dziala ;-) pozdrawiam :wave:

MadamTemptation 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Pon 07 Lip, 2008 11:29   

Ja mam uczulenie na słońce, ale nie od razu. Najczęściej mogę się trochę poopalać ale jak wyjdę na mocne słonko to czasem na ramionach i barkach wychodzą mi takie krostki jakby... hmm komar mnie pogryzł? i tego bardzo dużo :/ i swędzi. Ale lekarka powiedziała mi, że to nie do końca na słońce mam uczulenie, tylko jak wychodzę na dwór to na skórze osiadają mi się pyłki na które też mam uczulenie i pod wpływem słońca na skórze zachodzą reakcje chemiczne i to mnie uczula -.-

ponto 
Zaciążona :)

Wysłany: Czw 31 Lip, 2008 15:09   

Nie mam uczulenia na slonce, ale kiedys mialam powazne poparzenia od slonca. Niestety, glownie na twarzy, bo sie chcialam szybko opalic ( mialam kilkanascie lat, chcialam wszystkich oczarowac po wakacjach piekna, czekoladowa opalenizna ). Bol, pecherze, cierpienie przez ponad tydzien. Zamiast pieknej opalenizny szpetota. Na szczescie wszystko sie zagoilo.

Od tamtego czasu nie lubie sie opalac i nie zalezy mi na opaleniznie. Nie jestem Mulatka o pieknym, naturalnie ciemnym kolorze skory i trudno, biel ma rowniez swoj urok.
Zazwyczaj uzywam bardzo mocnych kremow z filtrem ( takich, jakie zalecane sa dla alergikow, czyli 50 a jezeli akurat takowego nie ma w sklepie to 30 ). Uzywam osobnego kremu do ciala, osobnego do twarzy.
Ponadto nakrycie glowy - latem kapelusz z szerokim rondem, zima i jesienia czapka.

Wiem, ze slonce jest zbawienne, bo witamina D, dzieki niej wapno latwiej sie przyswaja itd. Ale potrafi byc takze bardzo szkodliwe - szybciej starzeje sie skora, a przede wszystkim zagrozenie - rak skory.

Loriette 
Zawzięty dietowicz

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw 31 Lip, 2008 17:40   

:hmmm: JA u siebie chyba tego alergią nie nazwę. Po prostu po dłuższym opalaniu {posiadam ciemną karnację} na plecach i ramionach wychodzą mi białe plamki. Cóż to może być?? :crazy:

loriette.photoblog

ponto 

Wysłany: Pią 01 Sie, 2008 08:35   

Przyczyna moze byc brak pigmentu w tych miejscach, stad biale plamki, skora nie nadaza z produkcja. Jesz duzo marchewek albo pijesz sok z marchewki? To powinno pomoc.
Jezeli nie pomoze, poszlabym z tym do dermatologa, bo moze byc to rowniez tak zwane bielactwo.

Nie lekcewazylabym tego. Nie chodzi o to, ze nie lubie slonca, bo chyba kazdy woli kiedy swieci slonce, ale trzeba uwazac i jak sa jakies zmiany na skorze lepiej sprawdzic u specjalisty co jest ich przyczyna.

Loriette 
Zawzięty dietowicz

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob 02 Sie, 2008 20:49   

Bielactwo to, to nie jest na szczęście! ;)
Ale jestem zaskoczona bo w tym roku jeszcze nic się nie pojawiło!

loriette.photoblog

ponto 

Wysłany: Nie 03 Sie, 2008 10:42   

to ufff :lovers:
Trzymaj sie Loriette, a naturalnie ciemnej karnacji Ci zazdroszcze. Sama jestem biala i w dodatku mam wrazliwa skore wiec musze sie chronic.

Odpowiedz do tematu