Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
A MOżE SKAKANKA?
Autor Wiadomość
iwonka69 
Niszczyciel kalorii

Wysłany: Sob 26 Lip, 2008 08:23   

A pamiętacie skakanie przez sznura?

Ja w latach szkolnych uwialbiałam te forme zabawy. Zawsze zbieralismy sie przed blokiem (mieszkałam z rodzicami w wieżowcu) przy trzepaku i mielismy długi sznur, którym 2 osoby kręca a inni skaczą. Bardzo tę zabawę lubiłam a i kondycje miałam wtedy niesamowita, mogłam skakac i skakać .......
W ubiegłym tygodniu jak mieliśmy gości na grillu to moje córki (też mają sznura), wpadły na pomysł konkursu ze skakania w sznurze. Ludzie, ale mieliśmy ubaw. skakali wszyscy i dzieci i dorośli, a że niektórzy byli po kielichu więc ........ :-D

Ja tez skakałam i to był koszmar, bo myslałam, że mi cycki sie urwa a zadyszkę to miałam taką jak stary parowóz. Ale zabawa świetna przy kilku osobach i nie droga, bo ile może kosztować 10 m sznura od bielizny? ciekawe ile sie spala kalorii podczas takiego intensywnego skakania, może ktoś wie?
Dzisiaj tez mam gości i imprezkę na tarasie napewno zrobimy, więc sznur w pogotowiu będzie, a co ....
Polecam gorąco

gufinka 
Dietowa szycha

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sob 26 Lip, 2008 11:22   

Anusiak napisał/a:
Ja też sobie kicam w mieszkaniu na drugirm piętrze

Kicający Anusiak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :thumbsup:

Loriette napisał/a:
niech dodają do diety drożdże

:yikes: szwabiątka takie spulchnione :whistle: jak ten paskudny ork z Władcy Pierścieni :crazy:

Matko co ze mnie za potwór :oops:

Viva Italia!!!

Loriette 
Pogromca fałdek

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob 26 Lip, 2008 21:11   

gufinka napisał/a:

Matko co ze mnie za potwór :oops:

Tylko czasami! ;D

loriette.photoblog

Magdziołek 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Pon 28 Lip, 2008 09:28   

SKACZEMY? SKAKANKA C.D........
:!: Rozgrzewka :!:

skacząc przez skakankę, przygotowujesz ciało do dalszych ćwiczeń, pamiętaj jednak, by się nie forsować
wbrew pozorom, ćwicząc ze skakanką, można się solidnie zmęczyć!
Optymalna rozgrzewka to 10-15 minut niskich skoków wykonywanych w rytm swoich możliwości. Nie spiesz się – ważniejsza od tempa jest postawa – staraj się mieć brzuch wciągnięty, cofnięte barki, łokcie trzymaj jak najbliżej ciała, zaś dłonie lekko odsunięte od tułowia. Skacz na palcach, nie na całych stopach!

:!: Zwiększ tempo :!:

zacznij od ćwiczenia kilku wolnych skoków, potem wykonaj 10 szybkich, a następnie 10 skoków wolnych itd.
Krzyżuj ręce

co drugi obrót linką, krzyżuj ręce przed sobą i wykonaj skok, następny skok podstawowy, po nim znów skrzyżuj ręce. Ćwiczenie wymaga wprawy, nie zrażaj się, jeśli skakanka będzie się plątać; regularny trening pozwoli ci nad nią zapanować.
Postaraj się zrobić 3 serie po 40 powtórzeń z półminutowymi przerwami.
:!: Skacz na jednej nodze :!:

wyrobisz sobie wyczucie równowagi. Ugnij nogę w kolanie, wykonaj skok, a przy następnym obrocie linki, zmień nogę. Lepiej ćwiczyć zmieniając nogi po każdym skoku niż skakać na tej samej nodze cały czas. Wykonaj 3 serie po 40 podskoków, z 30-sekundowymi przerwami.
:!: Zrób przysiady :!:

złóż dwukrotnie skakankę na pół, tak, by jej końce trzymać w dłoniach. Stań w lekkim rozkroku, wyciągnij ręce przed siebie na wysokość ramion i ugnij kolana, tak, jakbyś chciała usiąść. Powtórz ćwiczenie 10 razy, zrób trzy serie.

Kolejną zaleta skakanki jest jej przystępność – kupisz ja w każdym sklepie ze sprzętem sportowym, czy chociażby w sklepie z zabawkami. Nie jest droga – najtańsze można nabyć już za kilka złotych, droższe, wykonane z rzemienia lub skóry, wyposażone w regulację długości i ergonomiczne chwytaki kupisz za 20 – 40 zł. Ostatecznie, możesz pożyczyć skakankę od młodszej siostry i... do dzieła!

:!: Przeciwwskazania: :!: :!:

otyłość
zwyrodnienie stawów
ostra niewydolność serca/układu krążenia

Sprężynka 
Początkujący odchudzacz

Wysłany: Pią 01 Sie, 2008 18:31   

Hmm poskaczę sobie jutro, mam taką fioletową skakankę, ale dla mnie to raczej nie jest zabawa. Już próbowałam i wolę inne sporty, przy których spala się więcej kalorii. W niedzielę idę na basen :dumbells: . Ale spróbuję podejść do tego inaczej, a nuż się uda?

Magdziołek 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 11:41   

A ja dalej brykam na skakance i z każdym dniem mam większe możliwości i zwiększam sobie ilośc podskoków mało tego to, aż mnie ciągnie do skakania - chora chodze jak nie poskaczę???
Do czego to doszło a ja niecierpniałm ćwiczyć :!:

Anusiak 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 4 razy

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 14:09   

A ja teraz na dwa dni jadę na działeczkę to będę mogła skakać ile wlezie i nie będę musiała rzejmować sie sąsiadami. A z mojego słoniowego skakania to nawet pożytek może być bo przynajmniej krety pójdą precz :grin: :fun:

Kid_SiSter 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Pon 11 Sie, 2008 11:13   

Ja też skaczę na skakance :fun: i przyznaję, że zapomniałam jak bardzo można się przy tym zmęczyć! :-P

Magdziołek 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Wto 12 Sie, 2008 08:13   

Skakanka to jest to .... naprawdę można się zmęczyć, a przy tym ile kalorii spalić.
:?: Ile podskoków wykonujecie dziennie :?:

Kid_SiSter 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Wto 12 Sie, 2008 11:26   

Nie wiem ile podskoków ale dziennie skaczę 30 minut w różnym tempie (czasem naprawdę szybko), wykonuję różne podskoki (na jednej nodze, "rowerkiem", na dwóch, na krzyż)

Odpowiedz do tematu