Pomogła: 4 razy Wiek: 25 Dołączyła: 21 Mar 2007 Posty: 4053
Wysłany: Pią 30 Mar, 2007 21:01
mniam mniam
ja tez mam pare dobrych ale jutro napisze
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2007 17:42 ] Sałatka z piersi kurczaka
pierś kroimy w kostkę i marynujemy przez chwile w marynacie pikantnej do kurczaka pieczemy na patelni
kapuste pekiństa kroimy i mieszamy z kurczakiem dodajemy keczup mieszany z majonezem
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2007 17:45 ]
Sałatka z ananasem
w kostkę kroimy
-szynkę
-ser żółty
-ananas(nie dużo)
dodajemy kukurydze, seler konserwowy i majonez
Pomogła: 11 razy Wiek: 34 Dołączyła: 04 Mar 2007 Posty: 6112
Wysłany: Czw 17 Maj, 2007 20:02
oczywiście masz rację ja na zmiane zamiast szynki daję tunczyka w sosie własnym ,w obu wersjach uwielbiam te sałatki i pomimo majonezy jadam je prawie co drugi dzień
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 1457
Wysłany: Pią 22 Cze, 2007 12:04
Sałatka "Gyros" - specjalnie dla shashuki
Skladniki: kapusta pekinska - srednia, piersi kurczaka - jedna podwojna, kukurydza - jedna puszka, ogorki konserwowe - srednie 5 szt., cebula - srednie 3 szt., przyprawa gyros, majonez (jak dla nas LIGHT!) ok. 6 łyzek, oliwa do podsmazenia kurczaka. (pozniej rowniez inne skladniki pod swoj wlasny smak)
Przyrzadzenie: Piersi kurczaka kroic na male kawalki, posypac przyprawa gyros (ok. 2/3 torebki) i pozostawic na godzinke. W tym czasie pokroic pozostale skladniki. Kapuste poszatkowac, a ogorki i cebule pokroic w kostke. Podsmazyc kurczaka na zloty kolor i pozostawic do przestygniecia. Ogorki, cebule i kukurydze podzielic na pol. Na spod miski warstwa kapusty, pozniej po kolei: ogorek, cebula i kukurydza, wszystkie warstwy posypac jeszcze przyprawa gyros. Majonez (light!), trzy lyzki wystarcza, rozsmarowac na powierzchni salatki. Nastepna warstwa salatki taka sama (kapusta, ogorek, cebula, kukurydza, przyprawa gyros, majonez). Cala salatka powinna byc zakonczona warstwa kapusty.
Salatke je sie niemieszana, przy nakladaniu trzeba nabrac salatki, tak aby dosiegnac dna miski.
Pomogła: 11 razy Wiek: 34 Dołączyła: 04 Mar 2007 Posty: 6112
Wysłany: Nie 24 Cze, 2007 10:22
ja układam wszystko warstwami i dopiero ostatnią warstwę zalewam tym sosem żeby było mniej kal, i na sos pekińską , uważam że przelewanie każdej warstwy to za dużo , oj zjadłabym sobie ta sałwtkę
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 1457
Wysłany: Nie 24 Cze, 2007 10:34
becia napisał/a:
ja układam wszystko warstwami i dopiero ostatnią warstwę zalewam tym sosem żeby było mniej kal, i na sos pekińską , uważam że przelewanie każdej warstwy to za dużo , oj zjadłabym sobie ta sałwtkę
Kazdy ma swoja wersje Ja lubie przekladana na dwa razy, nie ma znaczenia ilosc kalorii, bo sosu zawsze robie tyle samo wiec czy podziele to na pol i przeloze dwa razy, czy wszystko na gore wyleje nie zmienia absolutnie nic
Pomogła: 11 razy Wiek: 30 Dołączyła: 15 Mar 2007 Posty: 9249 Skąd: Jarocin
Wysłany: Pon 02 Lip, 2007 11:52
shashua napisał/a:
zmodyfikowałam trochę sos-dałam 1 kubeczek jogurtu nat.łyżeczkę keczupu i 2 łyżeczki majonezu light -mniej kalori ,a była przeeeepyszna
hmmmmmmmm pewnie ci ten sosik wyszedl pyszny:) musze spróbowac-ale jeszcze troszke poczekam,bo na razie bardzo sie pilnuje z jedzenie bo dopiero 11 dni minelo od czasu kiedy nie pale i boje sie przytyc-wiec bardzo uwazam co jem ale twoj sosik na pewno wypróbuje:)
Pomogła: 16 razy Wiek: 38 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 7217
Wysłany: Czw 05 Lip, 2007 07:55
i jeszcze inna wersja gyroska:
zamiast piersi z kurczaka -pokrojone w kosteczkę kotleciki sojowe z patelni grilowej -
to był mój wczorajszy obiadek-już naprawdę mało kaloryczny , w sosiku była tylko 1 łyżeczka majonezu light
Pomogła: 16 razy Wiek: 38 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 7217
Wysłany: Nie 15 Lip, 2007 08:36
dostałam od kumpla przepis na sałatkę-może nie bardzo dietetyczną,ale był nią zachwycony
pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy
pół kg pieczarek kroimy w większą kostkę i też smażymy
duża cebula -kostka -smażymy
makaron chiński tao-tao -w/g przepisu na opak.
posiekany szczypiorek
wsio mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy majonez
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum