1 szt piersi z kurczaka (podwójna)
4-5 ogórków gruntowych (zielonych)
1/2 szklanki makaronu ryżowego
1 paczka przyprawy gyros
sos sałatkowy koperkowy (taki w torebce)
1 łyżka koperku świeżego
sos tatarski
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię pod koniec dodajemy przyprawe gyros odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy-koniecznie hartujemy. Ogorek kroimy w półtalarki. Wszystkie składniki mieszamy - podajemy na zimno.
Pomogła: 11 razy Wiek: 34 Dołączyła: 04 Mar 2007 Posty: 6112
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2008 16:21
SAŁATKA BEZ NAZWY
nie obyło sie oczywiście bez sałatki i musiałam cos wymysleć , więc dałam co miałam i wyszła nawet smaczna sama zapisałam sobie przepis bo pewnie bym zapomniała
1 woreczek ryzu
1p.kukurydzy
1p.fasolki czerwonej
1słoiczek mały ogórków konsrewowych
1 ugotowana piers z kurczaka
koperek
pol awokado
czerwony grejpfrut
2 niewielkie ziemniaki
jasna czesc pora
sok z polowy cytryny
lyzka kielkow pszenicy
pol szklanki jogurtu
kilka listkow salaty
lyzeczka miodu
sol
pieprz
Ziemniaki wyszorowac, ugotowac w lupinach, obrac i pokroic na osemki. Grejpfrut obrac, podzielic na czastki. Awokado obrac, pokroic w plasterki, skropic sokiem z cytryny. Por umyc, pokroic na cienkie talarki. Na umytych i osuszonych lisciach salaty ukladac skladniki salatki, polac jogurtem wymieszanym z miodem i przyprawami. Posypac kielkami przeplukanymi wrzatkiem.
2 owoce awokado ( najlepiej dojrzale )
2 jaja ugotowane na twardo
cebula
5 rzodkiewek
pol peczka szczypiorku
2 male ogorki kiszone
po kilka galazek kopru, pietruszki i rzezuchy
zabek czosnku
4 listki salaty
sok z cytryny
lyzka majonezu
lyzeczka lagodnej musztardy
sol
pieprz
Awokado i wszystkie warzywa umyc, osuszyc. Owoce awokado przekroic, wydrazyc, zgniesc miazsz widelcem i szybko skropic go sokiem z cytryny, aby nie sciemnial. Jaja obrac, pokroic w kostke, wymieszac z awokado. Cebule, rzodkiewki, ogorki, czosnek i szczypiorek posiekac. Wszystkie skladniki wymieszac z musztarda, majonezem, sola i pieprzem. Udekorowac zielenina. Pasta jest znakomitym dodatkiem do ciemnego pieczywa, zastepuje wedline.
Pomogła: 4 razy Wiek: 25 Dołączyła: 21 Mar 2007 Posty: 4053
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008 18:56
sałatka brokułowa z sosem ziołowo-czosnkowym
brokuły ugorować podzielić dodać, jajka na twardo, pomidor, ogórek zielony ,czerwoną cebule można dodać przesmażone migdały
sos
łyżka majeranku, bazylii i oregano zaparzyć jak herbatę (zrobić wcześniej)
jogurt, smietane i majonez wymieszac dodać odciśnięte zioła i wymieszać , przecisnać do tego czosnek
sałatke polewamy przed podaniem
1 cebula czerwona
ze 2-3 pomidory
Wszystko razem połączyć - cebula może być pokrojona w talarki albo półtalarki, pomidory jak chcecie
Do tego wszystkiego sos śródziemnomorski, wg przepisu na opakowaniu, możliwe że Knorra (odtwarzam przepis z pamięci).
Wsadzić do lodówki na pół godziny.
I jeść
Proste i pyszne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum