Pomogła: 3 razy Wiek: 32 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1710 Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 16:49
Leniwe z mąki orkiszowej
100 g mąki orkiszowej
100 g serka homogenizowanego 0%
odrobina mleka
własna fantazja
Nastawiamy wodę, mieszamy produkty, robimy wałek ręką i kroimy jak kopytka. Wrzucamy na wrzątek, od zagotowania gotujemy jeszcze jakieś 3 min - gotowe. Polewamy jogurtem i fruktozą.
Osoby którym węglowodany nie przeszkadzają w życiu mogą użyć tradycyjnej mąki, polać zwykłym jogurtem i dodać owoce. Ale serek to jest hicior bo nie trzeba białego ugniatać. Dziecku będę robić takie normalne i może z bułeczką tartą On może
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 17:24
Możesz dać każdą jaką lubisz. Ja teraz 1-szy raz jadłam orkiszową i w smaku z tego co pamiętam przypomina żytnią Kluseczki będą takie bure ale mają fajną konsystencję, są takie lekkie dzięki serkowi homo
Gufinko za ten przepis to ja Cię chyba wyściskam i wycałuję. To są kluski, które jadłam jakieś dziesięć piętnaście lat temu u koleżanki i do tej poty pamiętam ich smak. Niestety nie pamiętałam przepisu potem trułam mamie żeby zrobiła ale nie znała przeisu. Jutro robię
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 22:01
Anusiak, chętnie dam się wycałować a to zwykłe leniwe a że ja też leniwa to nazwę pamiętam . Nie chciało mi się robić z serem no i tyle kalorii...to poszukałam na Montim czegoś z mącznych bo czasem się chce pieroga czy coś i trafiłam na ten przepis i to maksymalnie ułatwiony, zdrowy i niskowęglowodanowy Ale jak chcesz takie tradycyjne to musisz ze zwykłej mąki i sera białego...a zresztą:
leniwe pierogi
Składniki
0,5 kg twarogu
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 szkl. mąki
1 jajko
Ziemniaki i twaróg zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę i jajko, wyrobić szybciutko ciasto. Przygotować dosyć grube wałeczki, spłaszczyć, kroić po skosie,aby kluski uzyskały kształt rombów.
gotować w osolonym wrzątku - od wypłynięcia do momentu zawrzenia wody.
Podawać polane roztopionym tłuszczykiem i posypane cukrem
uwaga !przygotowane ciasto serowo- ziemniaczane nie może leżeć długo, bo ciasto staje się wolniejsze! Trzeba natychmiast gotować kluski.
Albo tak:
Klasyczne leniwe pierogi
Na 2-3 osoby
40dag twarogu
2 jajka
1 szklanka mąki
Twaróg przetrzeć prze sito,dodać żółtka, mąkę i pianę z
białek.Masa się nieco lepi.Na stolnicę posypaną mąką wykładamy
ciasto,wałkujemy i gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu.
Polewamy masłem, sypiemy cukrem i cynamonem.
Wysłany: Sro 06 Sie, 2008 16:39
Kid_SiSter, to ekstra bardzo zdrowa podobna bo biała to tylko puste kalorie a ja już czegoś takiego nie uznaję No i można sobie owocki dodać - jeżynki malinki jagódki borówki i pusty portfel Ach...ważne że nakluchy też jest sposób żeby zdrowe były a nie tylko szły w dupsko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum