Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Muesli {Nigella Lawson}
Autor Wiadomość
Loriette 
Pogromca fałdek

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 04 Sie, 2008 21:10   Muesli {Nigella Lawson}

NA prośbę kilku dziewczyn daję przepis na domowe muesli

Składniki:
- 450 g płatków owsianych
- 120 g pestek słonecznika
- 120 g białych ziaren sezamu
- 175 g musu jabłkowego
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego albo, jeśli ich nie macie, złotego syropu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 100 g brązowego cukru (np. Light muscovado cane sugar)
- 250 g całych migdałów
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju z pestek słonecznika
- 300 g rodzynków

Sposób przyrządzania:

W dużej misce wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki oprócz rodzynków. Rozłóżcie mieszankę na blachach do pieczenia i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na mniej więcej 40 minut. W połowie pieczenia wyjmijcie granolę z piekarnika i przemieszajcie.
Po ostudzeniu wymieszajcie granolę z rodzynkami i przełóżcie do szczelnego słoika.

Pycha! :icecream:

loriette.photoblog

Agnieszka71 
Przyjaciel Forum

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008 22:33   

Loriette to jest na pewno pycha,ale znajac Nigelle to nie bardzo patrzy na kalorie.Jak myslisz mozemy to na diecie wcinac?????????? :hmmm:
A Nigelle jak trafie czasem na tvn style ogladam,palce lizac jak gotuje.
Dzieki za przepis :love:

Anusiak 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 09:25   

Masz rację Agnieszko, że Nigela nie patrzy na to ile dana potrawa ma kalorii. Nieraz jak coś ugotuje to wszystko ocieka tłuszczem, że na sam widok robi się słabo. Myślę jednak że większość potraw można "odchudzić" dodając np mniej oleju lub cukru lub też jogurt naturalny zamiast śmietany.

A przepis powyżej to słynna granola Nigeli

Kid_SiSter 
Zawzięty dietowicz

Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 12:20   

Uwielbiam Nigellę ! Oglądając jej program próbuję się "najeść", ale jakoś nie wychodzi...i zawsze mam ochotę wypróbować te przepisy, ale tak jak piszecie- wszystko niestety zbyt kaloryczne...szkoda :-P

nadzwyczajna 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 16:27   

Oj ale super przepis... :clap2: :clap2: :clap2:

Na pewno skorzystam :icecream: :icecream: :icecream:

Kolejny początek długiej drogi... ważne, by dojść do celu!!

Loriette 
Pogromca fałdek

Wysłany: Sro 06 Sie, 2008 20:27   

Agnieszka71, wydaje mi się, że tak. Można zawsze pozbyć się z muesli cukru ;)

loriette.photoblog

ponto 
Zaciążona :)

Wysłany: Nie 17 Sie, 2008 08:39   

Mnie Nigella zawsze podnosi na duchu. Byla kiedys u Oprah w programie, jako najseksowniejsza i jedna z najpopularniejszych telewizyjnych kucharek.

Kiedys robila w jednym programie salatke owocowa, niskokaloryczna, ale gapa ze mnie i nie zapisalam. Pamietam tylko, ze wrzucila do niej ziarenka owocu granatu, garsc rodzynek, garsc jezyn, troche pokrojonych, swiezych truskawek i cos jeszcze, juz nie pamietam :-( . Do tego dodala jogurt i odrobine cukru.

Kiedy indziej robila salatke z kozim serem. Dodala do niego liscie rucoli, garsc niezbyt drobno posiekanych orzechow wloskich, kilka pokrojonych w cwiartki pomidorkow koktajlowych, troche czarnych oliwek i do tego wszystkiego, zamiast sosu, dwa jajka ugotowane na miekko - mialy sie rozplynac na salatce.

Innym jej przepisem jest spaghetti z cytryna i parmezanem. Ugotowala makaron i posypala go skorka otarta z cytryny, dolala do niego troche soku wycisnietego z tejze cytryny i na to wszystko parmezan. Jezeli spaghetti zwykle zastapi sie makaronem razowym, i nie przesadzi sie z iloscia parmezanu, wcale nie jest to danie niezdrowe i wysokokaloryczne.

A juz zupelnie rozbroilo mnie, jak kiedys zrobila cos w rodzaju ciasteczek, to mial byc prezent dla przyjaciolki. Slicznie to wszystko zapakowala, po czym wszystko zjadla w taksowce, w drodze do wyzej wspomnianej przyjaciolki. Zostalo jej tylko sliczne pudeleczko i kilka okruszkow.

Uwielbiam te kobiete - wlasnie za to, ze nie jest perfekcjonistka.

Anusiak 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Nie 17 Sie, 2008 12:31   

Nigela ma parę fajnych przepisów, które można dostosować do potrzeb odchudzających się.

ponto napisał/a:
A juz zupelnie rozbroilo mnie, jak kiedys zrobila cos w rodzaju ciasteczek, to mial byc prezent dla przyjaciolki. Slicznie to wszystko zapakowala, po czym wszystko zjadla w taksowce, w drodze do wyzej wspomnianej przyjaciolki. Zostalo jej tylko sliczne pudeleczko i kilka okruszkow.

Hahahhaha Ponciaczku też widziałam ten odcinek i nieźle się pośmiałam jak mówiła przyjaciółce, że upiekła ciasteczka ale nie mogła się powstrzymać i zjadła wszystkie.

tibby 
Pogromca fałdek

Wysłany: Pon 18 Sie, 2008 11:35   

Nigella jest po prostu super. Też uwielbiam ją oglądać.
A przepisy, no niestety, dziewczynki, robimy na LIGHT i może coś z tego wyjdzie. :tongue:

Loriette 
Pogromca fałdek

Wysłany: Wto 19 Sie, 2008 08:02   

ponto napisał/a:
Kiedy indziej robila salatke z kozim serem. Dodala do niego liscie rucoli, garsc niezbyt drobno posiekanych orzechow wloskich, kilka pokrojonych w cwiartki pomidorkow koktajlowych, troche czarnych oliwek i do tego wszystkiego, zamiast sosu, dwa jajka ugotowane na miekko - mialy sie rozplynac na salatce.

ajj.. widziałam ten odcinek.. później sama zrobiłam modyfikowaną wersje! Pycha! ;D

loriette.photoblog

Odpowiedz do tematu