NA prośbę kilku dziewczyn daję przepis na domowe muesli
Składniki:
- 450 g płatków owsianych
- 120 g pestek słonecznika
- 120 g białych ziaren sezamu
- 175 g musu jabłkowego
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego albo, jeśli ich nie macie, złotego syropu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 100 g brązowego cukru (np. Light muscovado cane sugar)
- 250 g całych migdałów
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju z pestek słonecznika
- 300 g rodzynków
Sposób przyrządzania:
W dużej misce wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki oprócz rodzynków. Rozłóżcie mieszankę na blachach do pieczenia i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na mniej więcej 40 minut. W połowie pieczenia wyjmijcie granolę z piekarnika i przemieszajcie.
Po ostudzeniu wymieszajcie granolę z rodzynkami i przełóżcie do szczelnego słoika.
Loriette to jest na pewno pycha,ale znajac Nigelle to nie bardzo patrzy na kalorie.Jak myslisz mozemy to na diecie wcinac??????????
A Nigelle jak trafie czasem na tvn style ogladam,palce lizac jak gotuje.
Dzieki za przepis
Masz rację Agnieszko, że Nigela nie patrzy na to ile dana potrawa ma kalorii. Nieraz jak coś ugotuje to wszystko ocieka tłuszczem, że na sam widok robi się słabo. Myślę jednak że większość potraw można "odchudzić" dodając np mniej oleju lub cukru lub też jogurt naturalny zamiast śmietany.
Uwielbiam Nigellę ! Oglądając jej program próbuję się "najeść", ale jakoś nie wychodzi...i zawsze mam ochotę wypróbować te przepisy, ale tak jak piszecie- wszystko niestety zbyt kaloryczne...szkoda
Mnie Nigella zawsze podnosi na duchu. Byla kiedys u Oprah w programie, jako najseksowniejsza i jedna z najpopularniejszych telewizyjnych kucharek.
Kiedys robila w jednym programie salatke owocowa, niskokaloryczna, ale gapa ze mnie i nie zapisalam. Pamietam tylko, ze wrzucila do niej ziarenka owocu granatu, garsc rodzynek, garsc jezyn, troche pokrojonych, swiezych truskawek i cos jeszcze, juz nie pamietam . Do tego dodala jogurt i odrobine cukru.
Kiedy indziej robila salatke z kozim serem. Dodala do niego liscie rucoli, garsc niezbyt drobno posiekanych orzechow wloskich, kilka pokrojonych w cwiartki pomidorkow koktajlowych, troche czarnych oliwek i do tego wszystkiego, zamiast sosu, dwa jajka ugotowane na miekko - mialy sie rozplynac na salatce.
Innym jej przepisem jest spaghetti z cytryna i parmezanem. Ugotowala makaron i posypala go skorka otarta z cytryny, dolala do niego troche soku wycisnietego z tejze cytryny i na to wszystko parmezan. Jezeli spaghetti zwykle zastapi sie makaronem razowym, i nie przesadzi sie z iloscia parmezanu, wcale nie jest to danie niezdrowe i wysokokaloryczne.
A juz zupelnie rozbroilo mnie, jak kiedys zrobila cos w rodzaju ciasteczek, to mial byc prezent dla przyjaciolki. Slicznie to wszystko zapakowala, po czym wszystko zjadla w taksowce, w drodze do wyzej wspomnianej przyjaciolki. Zostalo jej tylko sliczne pudeleczko i kilka okruszkow.
Uwielbiam te kobiete - wlasnie za to, ze nie jest perfekcjonistka.
Nigela ma parę fajnych przepisów, które można dostosować do potrzeb odchudzających się.
ponto napisał/a:
A juz zupelnie rozbroilo mnie, jak kiedys zrobila cos w rodzaju ciasteczek, to mial byc prezent dla przyjaciolki. Slicznie to wszystko zapakowala, po czym wszystko zjadla w taksowce, w drodze do wyzej wspomnianej przyjaciolki. Zostalo jej tylko sliczne pudeleczko i kilka okruszkow.
Hahahhaha Ponciaczku też widziałam ten odcinek i nieźle się pośmiałam jak mówiła przyjaciółce, że upiekła ciasteczka ale nie mogła się powstrzymać i zjadła wszystkie.
Kiedy indziej robila salatke z kozim serem. Dodala do niego liscie rucoli, garsc niezbyt drobno posiekanych orzechow wloskich, kilka pokrojonych w cwiartki pomidorkow koktajlowych, troche czarnych oliwek i do tego wszystkiego, zamiast sosu, dwa jajka ugotowane na miekko - mialy sie rozplynac na salatce.
ajj.. widziałam ten odcinek.. później sama zrobiłam modyfikowaną wersje! Pycha! ;D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum