Pomogła: 16 razy Wiek: 38 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 7217
Wysłany: Czw 25 Paź, 2007 12:26
nie wiem czy dobre tu miejsce ,ale wrzucam przepis na pasztet
Pasztet
mięsko chude ( łopatka ,bądź szynka, udka z kurczaka ) wkładam do garnka ,zalewam wodą ,szumuję dokładnie
potem dodaję :marchew całą , włoszczyznę (pora,selera,pietruchę korzeń) ,cebulę,pieprz w ziarenkach ,ziele ang,listek,czosnek ,cebulę całą, wegety trochę albo kucharka
gotuję do miękkości,wyjmuję ,studzę
kręcę kilka razy (ideałem jest 6) przez normalne sitko ,a potem jeszcze 2 razy przez sitko od maku ,dodając namoczoną i odciśniętą bułkę suchą
dodaję 2-3 żółtka i pianę z białek ,od tych jajek ,sól i pieprz do smaku
formę smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą ,wkładam masę ,w środek nieraz daję jeszcze twarde jajka lub podgotowane na wodzie całe pieczarki i masą przykrywam
zapiekam ,zależnie ,ile tego jest ,od 1,5 do 2 godz
potem to trzeba całkowicie wystudzić ,w lodówce nawet, postawić na chwilę na ogień ,żeby spód się odrobinę podgrzał,wtedy odwrócić i wyjmuje się prześlicznie
w wersji tłustszej można dodać podgardle ,nawet głowiznę
smacznego
Pomogła: 11 razy Wiek: 34 Dołączyła: 04 Mar 2007 Posty: 6112
Wysłany: Czw 25 Paź, 2007 16:03
dzieki za przepis tylko mptoszę podaj ile mniej więcej tego mięska na tą ilość jaj i reszty zeby mi się to nie rozleciało albo cóś , jeśli mozesz to podaj kochana proporcję , z fóry dziękuję :-D
Pomogła: 16 razy Wiek: 38 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 7217
Wysłany: Czw 25 Paź, 2007 20:07
proszę bardzo kochana
jak na przykład na prodziż ,to daję ok 2 kg mięsa +2-3 udka(może być bez udek ),mniej więcej i do tego 2,albo 3 jaja i 2 bułki suche 2lub 3 marchwie i po jednym selerze i pietruszce,pora nie kręcę
ja to robię po prostu na oko ,na smak ,to tak jak z mielonymi kotletami
wiadomo,że na większą blachę trzeba więcej ,i próbuję na sól i pieprz tą masę
pasztet tlustrzy,z podgardlem jest smakowo może lepszy ( wtedy ok 2 części mięsa na 1 podgardla ),ale to nie dla nas rarytasy
dziś dostałam fajny pzepisik na pasztet z warzywek ,wrzucę w wolnej chwili i na rolade boczkową też mam fajny, często robię ,to tez dodam
Pomogła: 11 razy Wiek: 34 Dołączyła: 04 Mar 2007 Posty: 6112
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 20:35
dzięki shasua z podgardlem na pewno nie zrobię , na pasztecik warzywny jak najbardziej czekam a jesli chodzi o roladę z boczku to wolę nieczytać przepisu bo uwielbiam boczek ale to zabójstwo nie stety kaloryczne więc sobie odpuszczę
wpisujcie jakieś fajne i nie zbyt kaloryczne przepisy a najlepiej shas jak byś w daniach laight podała przepisiki na te jedzonko które stosowałaś w czasie diety , było by miło
Pomogła: 3 razy Wiek: 26 Dołączyła: 13 Mar 2007 Posty: 3390 Skąd: łódzkie
Wysłany: Sob 05 Lip, 2008 13:48
SZASZŁYKI Z KUKURYDZĄ
pół szklanki ziaren kukurydzy
kajzerka
pół szklanki mleka
cebula
600 g miesa mielonego
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
2-3 ząbki czosnku
mielona papryka, rozmaryn
sól, pieprz
oliwa
Ziarno kukurydzy dokładnie osączyć z zalewy. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso wymieszać z kukurydzą, cebulą, bułką i roztrzepanymi jajkami. Dosypać tyle bułki aby masa dała się formować. Masę doprawić zmiażdżonym czosnkiem, rozmarynem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Całość wyrobić. Uformować wałeczki ok. 7 - 8 cm. Wałeczki nadziać na wykałaczki do szaszłyków i piec do zrumienienia na tacce do grilla na grillu albo w piekarniku często obracaJĄc i smarująć oliwą ( ok. 15-20 min )
3 2 lyzki oleju dac na patelnie i upiec klopsy .Mozarelle odsedzic z wody i pokroic na 12 plastrow .Pomidory umyc i pokroic na 12 plastrow.
4. Klopsy polorzyc na blache wylozona pergaminem .Na klopsa polorzyc pomidor i na wierzch mozarelle.Piec 6-8 min w temp 200 st
5. Na talerz wylorzyc lisciami salaty. Na liscie polorzyc upieczone klopsy i udekorowac lisciami bazylikum .
Nowy przepisik
Gulasz Strogonoff
Porcj 4 Czas przygotowania 1 1/2 godziny Porcja kalorji 380
Skladniki
800 gr wolowego gulaszu -miesa
2 lyzki masla lub margaryny
sol ,pieprz
1 lyzka przecieru pomidorowego
1 lyzka maki
3-4 male konserwowe ogurki
100 gr srebne cebule (w sloiku )
2 srednie pomidory
100 gr sloniny
troche koperku swierzego
1 lyzka musztardy
1 lyzka cremu Fresz albo smietany
Przyzadzenie
1. mieso umyc i osaczyc .slonine pokroic drobno w kostke .slonine stopic na rondlu i dodac suche mieso i bardzo dobrze przypiec z slonina doac sol ,pieprz .piec okolo 10 min
2 przecier pomidorowy wymieszac z maka po chwili dodac 1/2 litra wody i jeszcze raz dobrze wymieszac.
3. Mieszanke przecieru dodac do miesa i dusic 1/2 godziny po pul godzinie dodac nastepne 1/2 litra wody-dusic na malym ogniu.
3. 10 min przed uplywem czasu dodac skladniki - ogurki pokrojone w grupsze plastry .cebule odsedzona pomidory pokrojone w cwiardki ,koperek posiekny ..Dodac po chwili jeszcze musztarde ,crem fresz ,sol ,pieprz .Dosmakowac wedlug uznania
moje ulubione klopsiki drobiowe nie wiem ile maja kalorii ale sa pyszniutkie.
wiec kupuje chude mięso, np szynkę(1/2 kg),
miele 2 razy,
wbijam 1 jajko,
scieram na grubym tarku 2 marchewki,
dodaje przyprawy jak do kotletów mielonych
i duuuuzo czosnku posiekanego drobno.
nastepnie formuje małe kulki
i obsmażam je na patelni z niewielka ilością oleju.
obsmazone przekładam do garnka,
podlewam niewielka ilością wody
i doprawiam ziarenkami smaku.
jak sie trochę podduszą dodaje 2 starte marchewki
i 3 cebule pokrojone byle jak.
calosc ma sie dusić aż z warzyw zrobi sie lekki sosik.
świetnie smakują z kasza gryczana na sypko. palce lizać.
Pomogła: 3 razy Wiek: 32 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1710 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 25 Sie, 2008 17:00
KURCZAK NADZIEWANY
Na 4-6 porcji:
kurczak ok 1,5 kg
olej
masło (sklarowane, ja się nie bawiłam, dałam wiórki)
sól, pieprz
FARSZ:
20 dag wątróbki (ja - z indyka, duże kawałki, hm...przyjemniej i szybciej się obrabia)
kajzerka
szklanka mleka
2 jaja
2,3 łyżki masła
4,5 łyżek bułki tartej
pęczek koperku
cukier, sól, pieprz
Ja nasmarowałam kuraka marynatą z olejem i na noc do lodówy. Potem tak - Kajzerkę namoczyć w mleku, wątróbkę oczyścić, zemleć razem z bułką lub posiekać. Masło utrzeć z żółtkami. Dodać wątróbkę, koperek, bułkę tartą, szczyptę cukru, sól, pieprz. Utrzeć na gładką masę. Białka ubić, dodać do nadzienia. Kurczaka nafaszerować i zeszyć (brrrrr można ze znieczuleniem )Wpakować do prodiża, brytfanny, gara co tam macie i piec w piekarniku 190-200 st. 40-60 min (ja piekę 2 h aż się potem rozłazi ) polewać go gorącą wodą i sosem aby nie wysechł. W prodiżu piec ok 1,5 godz, nie podnosząc pokrywy. No. Ja wrzucam na blachę jeszcze nie obrane ćwiartki lub połówki małych ziemniaków,można dodać marchewkę, i inne warzywka ale tak na godz. przed wyjęciem bo inaczej nasiąkną tłuszczem za bardzo.
Smacznego! Aaaaa, do tego polecam nadziewane pieczary i jest komplet
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum