Krewetki krolewskie ( moga byc koktaliowe byle by byly durze ) w ramach uznania ja biore 0,5 kg
1/2 glowki czosnku
olej z oliwek( moze byc z kukurydzy )
przgotowania
na głębokiej patelni rozgrzac oliwe ( 4-5 lyzek)
powdmarzyc wycisniety czosnek
smarzyc krewetki do chwili uzyskania delikatnego rumienca i zagrzania
sp podawac na talezu jak kto woli pokropic cytryna
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 04 Mar 2007 Posty: 8848
Wysłany: Czw 22 Sty, 2009 09:26
ja niegdy nie jadłam , ale mam jakies uprzedzenie co do owoców morza i chyba dla tego, ale jak masz przepiski jakie kol wiek to wpisuj chętnie spróbujemy,tym bardziej,że to będą męskie przepisy
akurak ten przepis jest dla kobiet ( ale jezeli ktos ma jakies uprzedzenia to niech kupi 2-3 sztuki na wage wezmie 2-3 zabki czosnku 1 lyzke oliwy i sprubuje pierw )
ja uznaje zasade ze jak nie sprubuje nie powiem ze nie lubie
-2 kawalki polędwicy wołowej lub rostbefu
-paczka frytek
-1 lyrzeczka cukru
-1 sałata lodowa
-200 ml oliwy z oliwek
-100 ml białego, wytrawnego wina
-1 zabek czosnku
-1 szczypta suszonej bazylii
-pieprz , sol
- dwie gałązki pommidorow koktaliowych
jak
1 mieso grubosci 2 cm , oczyszczone z tluszczyku, oplukac i wytrzec do sucha ( bez smiechu lepiej sie zmazy ), na patelni rozgzac 50 ml oiwy i usmarzyc steki jak kto woli ja polecam srednio lub mcno wysmarzone
2 frytki do piekarnika bez tluszczu ( pare razy poprzezucac by sie ladniej zarumienily )
3 w miedzy czasie wymieszac reszte oliwy z musztarda , czosnkiem , cukrem, sol , piepsz, wino, bazylie. Sałae przerwac , pomodora na pol zmieszac i polac sosem .
uwaga mieso warto przyprawiac po smarzeniu ( nie przywiera do patelni tak )
Danie szbkie i efektowne
zamiast wytrawnego mozna dac pul slodkie wino , w tedy zmiejszcie ilosc cukru
jajko surowe zmieszaj z wszystkimi produktami oprucz banana i jogurtu, nastepnie wloz ja do mikrofalowki na 2 min. Po wyjeciu odstaw na kilka minow aby ostygła a potem dodaj banana i polej jogurtem. zamieszaj i ewentualnie dopraw ( cukier lub sól lub cynamon)
wartość 590 kcal
30 g bialka
80g weglowodanow
17g tluszczow ( w tym 4g nasycone)
12g blonnika
193g sodu
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 14 Kwi 2008 Posty: 2101
Wysłany: Pią 23 Sty, 2009 09:38
zolty_ napisał/a:
becia, wstawilem a ty jeszcze nie obejrzalas
Żółty,Becia uwielbia mężczyzn i to był tylko pretekst do zatrzymania Cię tutaj gwarantuję że napewno zajrzy do Twojego dzieła jak tylko mąż pójdzie do pracy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum