Pomogła: 3 razy Wiek: 32 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1710 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 07 Lip, 2008 18:22 Gufinka z grila
Szukam ale nie widzę jak gdzieś się powiela to mnie wykasujcie
Łosoś w grillowanych warzywach (lub myślę każda inna rybka)
80dag fileta z ryby
2 bakłażany
2 cukinie
żółta papryka, czerwona też
1/2szkl. oliwy
oregano (najlepiej świeże)]
bazylia
sól, pieprz
Bakłażany i cukinie pokroić w cienkie plastry, paprykę w paski. Rybkę pokroić w długie 2 cm-we pasy. Skropić wszystko oliwą, pozypać oregano, wymieszać, wstawić na 30 min do lodówki.
Warzywa osączyć, grillować 5-7 min, obracając i smarując resztą marynaty. Rybę ułożyć na plastrach cukinii i bakłażana, na końcu położyć paprykę, posypać oregano i zawinąć. Przebić drewnianym szpikulcem i grillować w pozycji stojącej ( ) Roladki posypać solą i pieprzem, udekorować bazylią.
mlask, mlask... aż mi ślinka pociekła... bo łososia mam spory zapas (czy ja już pisałam, że mam ostatnio bardzo mi "rybnie"? ), a bałkażana i cukinię dostanę jutro od koleżanki z pracy, która dostała te cuda i uznała, że nie ma co z nimi zrobić...
no to tylko znaleźć gdzieś grilla... co chyba jednak nie będzie takie proste (niestety)
Wysłany: Wto 08 Lip, 2008 19:11
Steki z łososia z owocami i melisą
4 steki z łososia
2 banany
melon
ananas
Marynata:
1\2 szkl. oliwy
sok z cytryny
łyżeczka imbiru
3 gałązki świeżej melisy
ostra papryczka
chili
przyprawy do smaku
do dekoracji - melisa, truskawki
Posiekać imbir oraz melisę. Papryczkę umyć, usunąć pestki, pokroić w paseczki. Imbir, chili i melisę wymieszać z oliwą oraz sokiem cytrynowym. Marynatą posmarować rybę i odstawić do lodówki na ok4-6 godz.
Owoce obrać, pokroić w plastry. Rybę wyjąc z marynaty i zgrillować z bananem, ananasem oraz melonem (ok. 5min. z każdej strony)
Łososia umieścić na owocach, udekorować, skropić marynatą.
Wysłany: Sro 09 Lip, 2008 11:13
No to dalej łosoś chociaż mogą być też inne ryby
szaszłyki z łososia z cukinią i bazylią
80dag łosia
2 małe cukienie
4 dymki
50dag pieczarek
3 łyżki oliwy
cytryna
10 dag masła
bazylia
sól, pieprz
Bazylię posiekać, wymieszać z miękkim masłem, uformować wałek, schować do lodówki. Łosia pokroić w grubą kostkę, cukinię w szerokie talarki,cebulki przekroić na pół. Zalać oliwą, marynować 30min
Rybę osączyć, posypać solą i pieprzem. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian łosia cukinię, cebulkę, pieczarkę. Skropić oliwą, grillować z obu stron.
Kaszankę wyciągnąć ze skórki, rozgnieść widelcem. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę. Pomidory obrać, drobno posiekać. Cebulę pokroić w plastry. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę.
Pokrojone warzywa i jabłko wymieszać z rozgniecioną kaszanką. Przygotować kawałki folii aluminiowej. Na każdy nakładać niewielkie porcje kaszanki, zawinąć folię. Grillować na średnio rozgrzanym ruszcie ok. 15 min.
Pieczarki nadziewane szpinakiem
Składniki:
20 dag dużych pieczarek,
20 dag świeżego szpinaku,
10 dag tartego, ostrego sera,
kawałek czerwonej papryki,
1 łyżeczka mąki pszennej(hm... daruję sobie, dam jajko),
1 łyżeczka oregano,
sól,
kilka łyżek oleju,
folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Pieczarki umyć i oczyścić. Osuszyć i delikatnie wyciąć trzonki, aby w ich miejsce pojawiła się jamka do wypełnienia farszem. Trzonki posiekać. Paprykę oczyścić i drobniutko posiekać. Odłożyć na później. Szpinak umyć, wrzucić do garnka z dwoma łyżkami wody i zagotować (ok. 10 minut). Odsączyć.
Na patelni podsmażyć na dwóch łyżkach oleju posiekane trzonki pieczarek razem ze szpinakiem. Zdjąć z ognia, kiedy odparuje nadmiar płynu. Dodać łyżkę mąki i szybko rozprowadzić ją w masie. Dodać oregano i sól (tylko odrobinkę, bo łatwo przesolić!) i dokładnie wymieszać.
Kapelusze pieczarek wypełnić przygotowaną masą i posypać żółtym serem a następnie czerwoną papryką. Tak przygotowane grzyby położyć na grillu i przykryć płachtą folii aluminiowej. Po 10 minutach folię zdjąć i piec jeszcze przez chwilę. Pieczarki stanowią świetny dodatek do innych potraw z grilla.
Wysłany: Pią 11 Lip, 2008 17:36
Szaszłyki ze śliwek w boczku
15 dag boczku wędzonego
garść suszonych śliwek kalifornijskich
30 dag mięsa mielonego
jajko
cebula
sól, pieprz
majeranek, tymianek
Boczek pokroić w cienkie plastry, śliwki przekroić każdą na pół, cebulę drobno posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, wyrobić. Doprawić, uformować małe pulpeciki. Do środka każdego wcisnąć połówkę śliwki. Mięso owinąć plasterkami boczku, nadziewać na szpadki. Ułożyć na tackach aluminiowych. Grillować często obracając ok. 15-20 min.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum