Pomogła: 12 razy Dołączyła: 04 Mar 2007 Posty: 8848
Wysłany: Sob 05 Gru, 2009 14:54
mania3, przepisy super, i własnie spisywałam rzeszowiaka do zeszytu i tak sie zastanawiam czy te 40 dag, cukru pudru to nie za dużo na pół kilo sera pytam z ciekawości bo ja na kilogram daje przeważnie tylko szklankę
Podaję przepis na serniczek Dukana można jeśc do woli jeżeli tylko nam smakuje
-250g. serka0%
-3 jaja
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-trochę aromatu śmietankowego
-6łyżek otrąb(2pszennych,4 owsianych)
Otręby ze słodzikiem zmielić,ser wyrobić z żółtkami do wyrobionej masy dodać otręby ze słodzikiem.Pianę ubić na sztywnoi dodać do masy serowej i dodać proszek i aromat.Piec 0,5godz. w 175stopniach.
TORT SEROWY NA ZIMNO
-6serków 0%po 150 g jeden
-6 jajek
-żelatyna
-kawa rozpuszczalna
-kakao
-aromat waniliowy lub rumowy
-cynamon
-słodzik
3łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w pół szkl. wrzącej wody.Zostawiamy do ostygnięcia.Z 3 jajek oddzielamy zółtka.Białka ubijamy na sztywno.Żółtka miksujemy dodajac słodzik 7-8 łyżeczek(ja dałam 10 tabletek i był srednio słodki)dodajemy serki nadal miksujac,wlewamy letnia żelatynę i aromat i nadal miksujemy.Dodajemy pianę i mieszamy wlewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.Jak lekko zastygnie(ok.20min)powtarzamy czynnośc z pozostałych serków i jaj z tym ,że żelatynę rozpuszczamy w pół szkl. gorącej kawy(2łyżeczki kawy 4 żelatyny).Można dodać troche kakao wówczas nabiera ładnego koloru.Aromatu nie dodajemy.Wlewamy do tortownicy gdy zastygnie posypujemy cynamonem
Kama36, dziękaski, ale mam techniczne pytanie :
1. jaki serek konkretnie użyłaś ?
2. słodzik - mam w proszku, nie w tabsach więc ile powinienem użyc mniej więcej, bo nie wspomniałaś o ilosci słodzika ...
Hej w pierwszym przepisie 15 słodzików a serka użyłam twaróg chudy normalny
W drugim 7-8 łyżeczek słodzika na każdą warstwę ja mam słodzik w tabletkach i na nim jestnapisane ,że tabletka odpowiada łyżeczce ale wydawało mi się ,że był mało słodki i do serniczka na zimno dałam ostrowię 0% albo serek z lidla z serii linessa 0,2 tł. chyba o ile dobrze pamiętam
Muffinki
-4jaja
-4łyżki otrąb pszennych
-8łyzek otrąb owsiannych
-4łyżki twarożku
-słodzik
-aromat
Rozgrzać piekarnik do 180stopni.Białka ubic na sztywną pianę.Pozostałe składniki wymieszać i dodać pianę z białek.Piec ok 30 min.
Dałam 10 słodzików i to było za dużo więc może z 6
Myślę sobie że można dodać twarożek waniliowy pewnie będą lepiej smakowały.
Foremki kupiłam papierowe do muffinek chyba jana niezbędnego.Całkiem dobrze smakuja tylko mój słodzik sie nie rozpuścił do końca (i dobrze bo chyba byłby sam ulepek)i trafić na taką słodko gorzką tabletkę to nic przyjemnego
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.
Ciasto piekłam w prostokątnej blaszcze takiej standardowej
Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Składniki na polewę proponuję zwiększyć trzykrotnie bo ta porcja nie starcza na całe ciasto.
Bomba kaloryczna to jest i tego ukryć się nie da ale za to jaka pyszna. Marchwi w ogóle nie czuć.
Anusiak przepis super
Ale też chyba musi poczekac bo jak znam siebie to pożarłabym całą blaszkę sama
Jazoo cukier mozna zastąpic słodzikiem a mąkę chyba mąką kukurydzianą ale oleju już niestety nie zastąpimy niczym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum