Pomogła: 4 razy Wiek: 29 Dołączyła: 13 Mar 2007 Posty: 3992
Wysłany: Wto 17 Mar, 2009 20:07
Znalazłam fajny przepisik na ciasto bananowe
Ciasto bananowe - składniki 4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
25 dag mąki pszennej
22 dag cukru
5 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek
szczypta soli
do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej
- sposób przygotowania
Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).
Ja bym dodała jeszcze rodzynki a mąkę pełnoziarnistą
myślę, że to fajne ciasto i wydaje się nie być kaloryczne strasznie a przy tym chyba zdrowe ( banany, orzechy )
zagotowac 3 /4 szklanki mleka , 1/4 szklanke mlaka zimnego dodać do utartych jaj i rozmieszać. Żółtka wlać do gotującego się mleka , gotować aż się zrobi gęste jak budyń.
1 kostkę masla utrzeć z ostudzona masa .
Placek przekroić i wyłożyć część masy , przykryć drugim plackiem.
NA wierzch dać reszte masy a na nią cały dżem z czarnej porzeczki. NA wierzch posypać wiórkami i orzechami.
Pomogła: 24 razy Wiek: 41 Dołączyła: 13 Maj 2007 Posty: 11828
Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009 20:36
Mziula widzę juz na nosa że ten przepis jest wspaniały normalnie,juz go spisałam w zeszyt i go robie bezwarunkowo zamiast królewca -na bank! tyle że te trzy warstwy to upieke oddzielnie kazdą na blaszce -bo i tak się przekraja do przekładania a więc będą równiejsze ...
z Ci dziękuje za przepisik-napiszę jak wyszedł -
Wysłany: Sro 05 Sie, 2009 20:57
sernik na zimno
dwie galaretki cytrynowe rozrobic w takiej ilości wody -jaka jest przewidziana na jedną -odstawic do przestygnięcia
1/2 kg sera mielonego( w wersji dietetycznej może byc chudy )dosłodzic 3 -ma lub 4 rema łyżeczkami cukru pudru ,dodać zapach ,rozmieszać z wystudzonymi galaretkami -zalać ułożone w tortownicy biszkopty (mogą byc np-maczane w kawie) ,wstawic do lodówy do stężenia-potem na wierzch jakiekolwiek owoce i galaretkę czerwoną lub jakąkolwiek kolorową -rozrobioną w/g przepisu
i to wszystko-(zrobłam dzis i jest pyszny)-smacznego
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 04 Mar 2007 Posty: 8848
Wysłany: Czw 06 Sie, 2009 12:42
shashua, widzę kochana ,że na słodkie cię wzięło a robiłas juz w tym roku tego mojego zkubańca z owocami, który poodobno wam smakował, ja robiłam z czerwoną,czarna porzeczką +jabłka , kilka malin i normalnie
Wysłany: Pią 07 Sie, 2009 21:20
Bećka nie robiłam jeszcze-ale dziękaski za przypomnienie gdzies go mam polecę poczytać to pewnie popełnie -a ten serniczek tez wypróbuj -szybki i smaczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum