białka ubić na pianę dodac cukier
do ubitej piany dodać zółtka
do osobnej miski wsypujemy mielone orzechy, mąke,bułke i proszek do pieczenia i mieszmy
do wcześniej ubitej piany dodajemy wcześniej wymieszane orzechy
PIEC 180 PRZEZ 40 MIN
przygotowanie masy mleko zagotować
dodać cukier i orzechy mielone i gotować aż zgęstnie (orzechy muszą sie troche poprazyc aż płyn wyparuje i wystudzić )
w obonej misce rozmiksować masło dodawać mase i kieliszek lub dwa spirytusu
Wysłany: Nie 20 Kwi, 2008 15:37
dzięki nadzwyczajna kiedys jedlismy u kogoś i były bardzo smaczne, rodzinka się domaga a ja nie mam przepisu bo ten ktos robił z pamięci , a ja nie lubię takich przepisów na oko
Obiecałam przepis na babkę ajerkoniakową,jak mnie Admin nie wyrzuci z tego powodu to bardzo proszę
5 jajek,250 dag cukru pudru,2 op. cukru waniliowego,125dag mąki pszennej,125dag mąki ziemniaczanej,1op.proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,3/4 szklanki ajerkoniaku.
Jaja,cukier puder,cukier waniliowy ubijamy do piany dodajemy olej i ajerkoniak na końcu przesiewamy mąkę z proszkiem.Ciasto przelewamy do formy tortowej z kominkiem wysmarowanej i oprószonej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika termoobieg 170 st bez termoobiegu 185st.Smacznego
owoce, truskawki, śliwki,jagogdy, maliny albo inne owoce
na lukier:
1/2 szkl. cukru pudru
łyżeczka śmietany
sok z cytryny
Przygotowanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy. Powoli dosypywać mąki, dodać proszku do pieczenia. Na koniec 6 łyżek oliwy lub oleju.
Wlać do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec ok. 40-50 minut na złty kolor.
Cukier puder rozmieszać zer śmietaną i sokiem cytrynowym ( nie za dużo ) i polać wystudzone ciasto.
Ciasto szybko znika bo jest smaczne. Mój chrześniak pod moim okiem właściwie sam je zrobił.
Smacznego!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum